Anderlecht tussen zelfvertrouwen en hoogmoed

Anderlecht tussen zelfvertrouwen en hoogmoed

Foto: BELGA

John van den Brom zei het voor de wedstrijd best wel met trots: ‘Neen, we hebben voor deze wedstrijd geen videobeelden van Club Brugge bestudeerd.' En om alle twijfel weg te nemen: ‘Zeker niet.' De Anderlecht-trainer acteerde lef en branie om de zelfverzekerdheid van de autoritaire leider kracht bij te zetten. Die houding had echter een averechtse uitwerking op zijn spelers. Anderlecht begon slap aan de partij, liet zich helemaal uit concentratie brengen na de ongeldige 1-0 en gaf zo Club Brugge de kans in de wedstrijd te groeien en steeds beter te worden. Vazquez kreeg alle vrijheid. Videobeelden hadden kunnen aangeven dat dat gevaarlijk is. Paars-wit verdedigde laks en liet veel meters in de rug van de defensie. Juan Carlos Garrido had dat wel bestudeerd en zijn spelers maakten er gebruik van.

We hebben het op deze plek al geregeld geschreven: Anderlecht kan alleen zichzelf van de titel houden. Hoogmoed is een van de dreigingen die boven de club hangen. Het zelfvertrouwen dat Van den Brom wil uitstralen, is te prijzen. Maar de grens naar zelfoverschatting wordt bij de paars-witte spelers wel eens overschreden.

Pas toen het echt moest, ging Anderlecht gisteren gretig voetballen. De lef en branie kwamen bij Van den Brom zelf goed van pas bij zijn even risicovolle als uitstekende wissels die schril afstaken tegen de mislukte bijsturingen van zijn collega bij Club Brugge. De Bock als linkermiddenvelder (of zoiets) en Bacca naar de kant waren vreemde ingrepen. De manier waarop Demy de Zeeuw daarentegen bij Anderlecht inviel, maakte meteen duidelijk waarom voor de Nederlander ooit wel zes miljoen euro werd betaald en Lucas Biglia dat bedrag nooit zal halen. De Zeeuw was dwingend, schroefde ondanks een gebrek aan matchritme het tempo op en strooide met assists. Onder meer voor de 2-2.

Pluspunt voor Van den Brom: Anderlecht rekende gisteren af met de opmerkingen over de vermeende geringe trainingsarbeid waardoor er fysieke problemen zouden komen. Paars-wit overvleugelde een tot dan goed Club Brugge in de slotfase. Dat kwam door de sterke wissels, maar ook doordat Anderlecht frisser was dan Club. Blauw-zwart wordt steeds beter en is nu nagenoeg zeker van Play-off 1. Benieuwd tot waar een gerustgestelde want contract verlengde Garrido zijn club nog kan brengen.

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.