Onbekende soldaat uit Eerste Wereldoorlog krijgt laatste rustplaats in Mesen

Mesen -

In Mesen is maandagochtend een onbekende Nieuw-Zeelandse soldaat opnieuw begraven, die overleed tijdens de Eerste Wereldoorlog. De herbegrafenis werd bijgewoond door tal van internationale delegaties. De anonieme soldaat overleed in 1917, maar werd pas vorig jaar gevonden. Het is de tweede Nieuw-Zeelandse soldaat op amper een jaar tijd die een definitieve rustplaats krijgt op het Ridge British Cemetery.

De Nieuw-Zeelandse delegatie was het grootst, met onder meer de ambassadeur in België Paula Wilson en het hoofd van Defensie, luitenant-generaal Rhys Jones. Beiden bedankten de stad Mesen en Vlaanderen uitvoerig om de herinnering aan hun soldaten levendig te houden.

Nieuw-Zeeland werd in de Eerste Wereldoorlog procentueel gezien het zwaarst getroffen. Zes procent van de bevolking stierf, raakte zwaargewond of vermist. De meeste slachtoffers vielen tijdens de slag van Mesen en Passendale in 1917.

De Nieuw-Zeelanders legden een eerste krans neer bij het herdenkingsmonument. Daarna volgden kransen van een Franse, Duitse en Zuid-Afrikaanse delegatie, en van de burgemeesters van Ieper, Zonnebeke, Komen en Mesen. Ook de Last Post bracht hulde.

De stoffelijke resten van de soldaat werden in april 2012 opgegraven. Aan de hand van uniform en insignes kon met zekerheid worden vastgesteld dat het om een Nieuw-Zeelander ging, maar de identiteit bleef verder onbekend. De soldaat werd begraven naast een landgenoot die vorig jaar in februari een laatste rustplaats kreeg.

De kans dat er binnenkort nog Nieuw-Zeelandse lichamen opduiken in Mesen is gering, want de menselijke resten werden gevonden tijdens werkzaamheden aan het waternet en die zijn inmiddels afgerond.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio