Islamitische man uit Indonesië doet moskee toontje lager zingen

Islamitische man uit Indonesië doet moskee toontje lager zingen

Hasan vond de oproep tot gebed in Banda Atjeh te luid en diende klacht in. Ondertussen zijn vier van de tien luidsprekers die de moskee rijk is, verwijderd. Foto: AFP

Een Indonesische moslim is erin geslaagd het volume van een moskee naar beneden krijgen. Dat was voorheen onmogelijk in het grootste moslimland ter wereld.

Sayed Hasan (75) diende in december een klacht in tegen een moskee in Banda Atjeh, de hoofdstad van de zeer conservatieve provincie Atjeh. De zeventiger stelde dat de vijf dagelijkse oproepen tot gebed, waarvan de eerste begon om 4.30 uur, ervoor zorgde dat hij geen normaal leven kon leiden.

Hasan haalde zich de woede van de lokale gemeenschap op de hals. Na enkele bedreigingen werd hij gedwongen de aanklacht te laten vallen. ‘Na het intrekken van mijn klacht werd het volume tot de helft gereduceerd', zegt hij maandag. Volgens hem heeft de moskee ondertussen ook vier van de tien luidsprekers verwijderd.

Tot nu toe protesteerden enkel westerlingen in het openbaar tegen het geluidsniveau van de oproep tot gebed. Drie jaar geleden uitte een Amerikaanse manager van een bed and breakfast op het toeristische eiland Lombok zijn woede door de kabels van de luidsprekers van de nabijgelegen moskee los te rukken. Hij werd veroordeeld tot vijf maanden cel wegens godslastering.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees