Kipverwerker Verbinnen Poultry Group vraagt faillissement aan

BRUSSEL -

De industriële kipverwerker Verbinnen Poultry Group (VPG) uit Olen, waartoe ook de kippenslachterij Lintor, de transporttak Wafitra en de slachtafvalverwerker Verlirend behoren, vraagt het faillissement aan bij de Turnhoutse rechtbank van Koophandel. Aanleiding is de ‘onverwachte' beslissing van de enige overblijvende overnamekandidaat om zijn bod in te trekken. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. 450 vaste en tijdelijke werknemers zien hun job bedreigd.

‘Het bod van de overnamekandidaat, dat tot stand was gekomen na zeer vergevorderde gesprekken (...), voorzag in het behoud van tewerkstelling, de overname van gebouwen en machines en interimfinanciering om de periode tot aan de overname te overbruggen', zegt de directie van VPG, die de onzekerheid die aanbreekt voor het personeel zegt te betreuren.

De kippenverwerker verkeert al langer in financieel moeilijk vaarwater, naar eigen zeggen onder druk van gestegen grondstof- en productieprijzen en sterke buitenlandse concurrentie. Enkele buitenlandse leveranciers van cruciale grondstoffen schroefden bovendien recentelijk systematisch hun leveringen terug en wilden enkel nog leveren tegen contante betaling. Pogingen van het management om het tij te keren, konden niet baten. Al sinds september vorig jaar was VPG op zoek naar een overnemer.

Laatste overnamekandidaat trekt zich terug

Van de 16 initieel geïnteresseerde overnamekandidaten, dienden er vier een niet-bindend bod in. In december behielden ‘twee grote industriële groepen ernstige interesse', klinkt het. Midden februari haakte vervolgens de ene kandidaat af. Afgelopen vrijdag trok ook de laatste kandidaat zijn staart in.

Begin oktober verstrekten de GIMV, Belfius, KBC en ING nog een bijkomende kredietlijn aan VPG om de onderneming de nodige financiële ademruimte te geven om de periode tot de overname te overbruggen.

VPG is voor 80 procent in handen van investeringsmaatschappij GIMV en voor 20 pct in handen van de familie Verbinnen. Het voedingsbedrijf is ontstaan uit de fusie tussen kippenslachterij Lintor en kipverwerkingsbedrijf Verbinnen.

Dagelijks staat de onderneming in voor de slachting en verwerking van 150.000 kippen, bestemd voor voornamelijk Belgische grootwarenhuizen, speciaalzaken en groothandel. Ook het vervoer van het kippenvlees (via Wafitra) als de verwerking van het slachtafval (via Verlirend) wordt door de groep verzorgd.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees