Technisch Instituut trekt nu volop de kaart van de specialisatie

TISP viert 90ste verjaardag

TISP viert 90ste verjaardag

De leerkrachten van het TISP beeldden samen met oud-leraar Jean Vanderspikken een klas uit de jaren '30 uit. Foto: if

Mol -

Het Technisch Instituut Sint-Paulus (TISP) in Mol bestaat dit schooljaar 90 jaar. De school aan Kruisven is een vaste waarde in het Molse onderwijs.

Het TISP aan het Kruisven in Mol telt momenteel 750 leerlingen en 140 personeelsleden. De geschiedenis van de school begon in 1922. ‘Er was in die tijd vanuit de bedrijfswereld heel veel vraag naar technisch geschoold personeel. Daarom werd er een dag- en avondschool opgericht voor vakonderricht', vertelt Mieke Vaessen, directrice van de derde graad.

Later groeide die uit tot een volwaardige dagschool. ‘De school heeft in die tijd een hele evolutie meegemaakt. In het begin was er nog geen elektriciteitsnet, dus alle stroom kwam van generatoren', legt Vaessen uit. ‘Nu is onze school goed uitgerust met geavanceerde technologieën. Zo hebben we een 400-tal computers.'

Bobbejaanland

Het negentigjarig bestaan van het TISP wordt dit schooljaar uitgebreid gevierd. Zo trokken alle leerlingen en leerkrachten in september met de fiets naar Bobbejaanland.

Tijdens een receptie binnen de scholengroep Katholiek Secundair Onderwijs Mol beeldden de leerkrachten van het TISP samen met oud-leraar Jean Vanderspikken een klas uit de beginjaren uit.

Veel vraag

Maar de school van nu kan je volgens Mieke Vaessen totaal niet meer vergelijken met die van vroeger. ‘Onze school is gespecialiseerd in het opleiden van vakbekwame technici. Daarnaast kunnen de leerlingen zich in onze school volledig ontplooien', zegt ze.

Technisch en beroepsonderwijs worden al te vaak beschouwd als de mindere van een ASO-opleiding. Volgens Mieke Vaessen is dat is ten onrechte. ‘Hier kan je niet alleen een vak leren. We hebben ook een hele resem wetenschappelijke richtingen. We hebben ook een gemotiveerd team van leerkrachten die zich continue bijscholen', betoogt ze. ‘Vanuit de bedrijfswereld is er veel vraag naar technisch onderlegde medewerkers. Onze afgestudeerden zijn dan ook zeer gegeerd door de bedrijven. Anderen startten na hun schoolloopbaan als zelfstandige ondernemer en verdienen daar heel goed mee.'

Vrijdag 1 maart vindt een academische zitting plaats over 90 jaar Technisch en Beroepsonderwijs. Op 5 mei organiseert de school een grote opendeurdag.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio