Inspiratiegids over Eerste Wereldoorlog in Limburg

Inspiratiegids over Eerste Wereldoorlog in Limburg

Foto: rr

HASSELT -

Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed (PCCE) in Limburg heeft een inspiratiegids over de Eerste Wereldoorlog in Limburg uitgegeven.

Op 4 augustus 2014 zal het honderd jaar geleden zijn dat het Duitse leger België binnentrok. Het zwaartepunt van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog bevindt zich in de Westhoek, maar ook in Limburg hebben enkele gebeurtenissen hun stempel gedrukt op het verloop van de oorlog. Erfgoedwerkers, cultuurraden, toerismewerkers en heem- en geschiedkundige kringen zetten nu acties op het getouw om de herinnering aan de Groote Oorlog levendig te houden. Al deze initiatieven werden gebundeld in een inspiratiegids ‘Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Grote Oorlog.

De inspiratiegids schetst een algemene tijdlijn van de Eerste Wereldoorlog, gekoppeld aan opmerkelijk Limburgse feiten en gebeurtenissen. Daarna volgt een opsomming van de initiatieven die de Stuurgroep WO I zelf neemt. Er worden ook ideeën naar voren geschoven om zelf aan de slag te gaan rond een thema dat aansluit bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. ‘Hoe gaven mensen de oorlog een plaats in hun leven? Veranderden de lokale politieke machtsverhoudingen? Op deze en andere vragen hopen we een antwoord te krijgen', zegt gedeputeerde van Cultuur Igor Philtjens (Open VLD).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio