Driedimensionaal geluid uit Mol gegeerd in Indiase filmzalen

Driedimensionaal geluid uit Mol gegeerd in Indiase filmzalen

Eric Van Zele van Barco. Foto: Photo News

Mol -

Sinds de eerste cinemazaal in India met technologie voor driedimensionaal geluid werd uitgerust eind januari, in samenwerking met technologiegroep Barco, zijn de films met de technologie er volledig uitverkocht.

Het Amerikaanse productiehuis DreamWorks gaat de technologie ook toepassen in vijftien films, meldt Auro Technologies, het bedrijf in Mol achter de technologie, maandag in een persbericht. In India zijn intussen al een tiental zalen uitgerust met de technologie, wereldwijd gaat het om een zestigtal waaronder één in Kinepolis Antwerpen, aldus een woordvoerster van het bedrijf.

Het bedrijf legt uit dat traditionele geluidsformaten onnatuurlijk klinken, omdat 'er enkel geluid geproduceerd wordt in een horizontale zone rondom de luisteraar'. Bij het nieuwe geluidsformaat wordt een derde ruimtedimensie toegevoegd, namelijk hoogte. 'Op die manier worden er twee bijkomende lagen gevormd boven het gehoorniveau', klinkt het. Het gaat dan om een hoogtelaag in een hoek van 30-35 graden rond de luisteraar en een toplaag onmiddellijk boven de luisteraar. 'Het resultaat is een reëel natuurlijke geluidsbeleving.'

Auro Technologies is een spin-off van de Galaxy Studios in Mol. Ceo Wilfried Van Baelen is de uitvinder van de technologie, die dus toegepast wordt bij vijftien films van DreamWorks ('Rise of the Guardians', 'The Croods'). Ook van de Disney-film 'Oz The Great And Powerful' zal een versie in het nieuwe geluidsformaat Auro-3D verschijnen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees