Slachtoffers hopen op zware straf

Ramkraker Apple Store Willaert voor rechter

Op de camerabeelden is te zien hoe in totaal zes mannen computers stelen. Foto: sbr

Roeselare -

Nadat in november al een Fransman vijf jaar cel kreeg voor zijn aandeel in een hele reeks ramkraken in Zuid- en Midden-West-Vlaanderen, verscheen gisteren opnieuw een verdachte voor de rechter in Ieper. Mahjouba A. (22) riskeert dertien jaar gevangenis.

Als het aan de openbare aanklager ligt, dan verdient Mahjouba A. (22) uit Roubaix een celstraf van dertien jaar voor zijn aandeel in een hele reeks ramkraken en gewelddadige (winkel)diefstallen in maart en september vorig jaar.

Bende van zes

Voor de openbare aanklager lijdt het geen twijfel dat de beklaagde deel uitmaakte van de bende van zes gemaskerde kerels die met computers aan de haal ging uit de Apple Store van Carl Willaert in de Brugsesteenweg in Roeselare op 6 maart 2012. Toen Willaert dat wilde verhinderen, kreeg hij slaag, mogelijk met een klauwhamer die intussen is teruggevonden in een loods in het Franse Villeneuve d'Asque met daarop dna van de Fransman.

Willaert was gisteren zelf naar de rechtbank gekomen en stond dus voor de tweede keer oog in oog van de gangster. ‘Bij de overval was hij gemaskerd, maar op de rechtbank had ik de indruk dat hij mij herkende', zegt Willaert. ‘Erg confronterend, zo'n ontmoeting. Ik stond te trillen op mijn benen. Ik ben intussen wel helemaal hersteld van mijn verwondingen, maar ik heb slapeloze nachten achter de rug. Bovendien is het angstwekkend dat de andere daders nog altijd vrij rondlopen.'

Mahjouba A. zou ook betrokken geweest zijn bij de ramkraak, een half uur later, op de kledingzaak Docodoco op de Plaats in Lauwe. Maar ondanks de dna-sporen, de herkenning door enkele slachtoffers, sporen van zijn schoenen en de vondst van gestolen spullen in zijn loods in Villeneuve d'Asque blijft A. ontkennen.

Penitentiair verlof

Toen A. in september penitentiair verlof kreeg om met zijn vriendin en dochtertje een bezoek te brengen aan Euro Disney nam hij deel van de homejacking bij Ignace Bentein en Francine Heyman. Vier gangsters dwongen de aannemer uit Sint-Juliaan (Langemark-Poelkapelle) om de sleutels van zijn dure BMW M3 af te geven.

Op 25 maart zal de Fransman zijn straf kennen, zijn raadsman vraagt in elk geval de vrijspraak. In november vorig jaar kreeg zijn stadsgenoot Makhlouf B. (27) al vijf jaar cel als lid van een bende die aan de haal ging met de Audi van Thomas Taeckens in Roeselare en een overval pleegde op boetiek Greenwich bij Rosy en de nachtwinkel van Taveer Aziz in Wervik.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio