Leuvens stadsbestuur opent jacht op gemeenschapshuizen

Leuvens stadsbestuur opent jacht op gemeenschapshuizen

Foto: archiefbeeld corelio

LEUVEN - Het Leuvense stadsbestuur is van plan om hard op te treden tegen studenten die 'illegaal' samenwonen in een gezinswoning in de stad.

 Dat schrijft het Leuvense studentenblad Veto. Volgens het stadsbestuur bestaat er geen wettelijk kader voor studenten die samenhuizen. 'Als je geen gezin vormt en je woont in een gezinswoning, deel je illegaal een gezinswoning op. Dat is een stedenbouwkundig misdrijf en daartegen wordt streng opgetreden', zegt de Leuvense huisvestingsambtenaar Kathleen Lambie in Veto. 

Een en ander is een gevolg van de nieuwe bouwverordening waarover de Leuvense gemeenteraad zich maandagavond buigt. Zo worden de regels voor het opdelen van een gezinswoning in studentenkoten worden strenger in Leuven. Maar het wordt wel gemakkelijker voor inwonende eigenaars om in hun woning maximaal drie studentenkamers in te richten.

Er komt een algemeen verbod op het opdelen van eengezinswoningen in studentenkoten. Een opdeling kan nog, maar op voorwaarde dat een gezinswoning behouden wordt van minstens 100 vierkante meter en een buitenruimte van 16 vierkante meter. Voor eigenaars die in de woning wonen en maximaal drie resterende kamers willen verhuren aan studenten vervalt dan weer de verplichting om voor deze studenten onder andere een aparte keuken en sanitair in te richten, en een aparte fietsenberging te voorzien wanneer er hiervoor in de gang, berging, hal of tuin voldoende ruimte is.

'De versoepeling van de regels om in de eigen woning studentenkoten in te richten, biedt jonge gezinnen meer kansen om in Leuven een woning aan te kopen en ouderen een aanvullend inkomen op hun pensioen', zegt schepen Carl Devlies (CD&V). Er staan ook een aantal grote nieuwe studentencomplexen in Leuven op stapel. Voor grote complexen waarvoor de eigenaar een beheersovereenkomst sloot met de KU Leuven gelden voortaan eveneens soepelere regels, onder meer op vlak van de aanleg van parkeerplaatsen.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio