Mama

Zwangerschapsfabels op een rijtje

Zwangerschapsfabels op een rijtje

Foto: Reporters

Hoor je van iedereen dat je zwangerschap de mooiste tijd van je leven moet worden? En dat je maar beter de vis en de kaas links kan laten liggen tijdens die negen maanden? Er doen heel wat zwangerschapsfabeltje de rond, dus wij zetten graag de 5 grootste fabels op een rijtje.

1. Negen maanden roze wolk

Je kent dat wel... je kondigt je zwangerschap aan en iedereen heeft het over de mooiste tijd van je leven. En dat is natuurlijk wel zo, maar sommigen vergeten wel dat je af en toe ook te kampen krijgt met ongemakken. Het is dus NIET zo dat je negen maanden lang op een roze wolk moet vertoeven. Je kan lichamelijke ongemakken ondervinden, maar ook emotioneel loopt het misschien niet allemaal van ene leien dakje. Misschien heb je schrik voor de nakende bevalling, of heb je stress omdat je nog vanalles in orde moet brengen... Je zwangerschap betekent écht niet dat je 9 maanden blij en vrolijk moet rondlopen!


2. Seks tijdens de zwangerschap kan je kindje verwonden

Heel wat koppels hebben schrik om hun ongeboren kindje pijn te doen tijdens het vrijen, maar je kleintje zit goed beschermd in je baarmoeder en het vruchtwater! Seks tijdens de zwangerschap kan dus helemaal geen kwaad, tenzij je gynaecoloog daar anders over beslist. Maar zolang er geen medische bezwaren zijn, mag je vooral naar je eigenlijk lichaam luisteren!

3. Vliegen brengt je ongeboren kind in gevaar

Ook dit fabeltje klopt eigenlijk niet! Vliegen wordt pas afgeraden vanaf 34 weken zwangerschap en dan nog heeft het niet veel met de gezondheid van je kindje te maken. Door te vliegen heb je meer kans om te bevallen en daarom staan vliegtuigmaatschappijen niet te springen om zwangere vrouwen mee aan boord te nemen.

4. Geen kaas, alcohol én sigaretten!

Dat alcohol en sigaretten écht niet kunnen tijdens de zwangerschap, lijkt ons maar logisch. De nicotine en alcohol komen in de bloedbaan van je kindje terecht én het geeft je kind een tijdelijk zuurstofgebrek. Dus die twee zaken laat je maar beter 9 maanden links liggen.

Wat kazen betreft, moet het allemaal niet zo drastisch. Rauwmelkse kazen moet je wél vermijden omdat die de listeriebacterie kunnen bevatten, maar andere kazen vormen geen probleem.

5. Mannen kennen geen nestdrang

Fout! Terwijl jij op het einde van de zwangerschap een enorme drang hebt om het hele huis van boven tot onder te poetsen, gaan mannen heel vaak klussen. Dit zou te maken hebben met de toename van het hormoon prolactine. Dit effect is - jammer genoeg - niet blijvend. Anderhalve maand na de geboorte van je kleintje neemt het testosterongehalte van je man alweer toe!

 

Meer info over je zwangerschap vind je op Zappybaby.be!

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees