Ouders De Gelder voorlopig niet welkom op proces

De ouders van de slachtoffers van Kim De Gelder hebben hun eerste slag thuisgehaald in het assisenproces. De ouders van Kim De Gelder zijn niet meer welkom in de assisenzaal, zo heeft voorzitter Koen Defoort maandag beslist. Het gevaar bestaat dat ze hun getuigenissen zouden aanpassen aan wat ze horen tijdens het proces. Na hun getuigenis mogen ze het proces wel weer bijwonen.

Personen die op een assisenproces moeten komen getuigen, mogen de zittingen niet bijwonen alvorens ze komen getuigen. Toch kan er worden afgeweken van die regel, als er niemand verzet aantekent. Dat was even het geval, maar vandaag noemde voorzitter Defoort een kat een kat en vroeg de advocaten van beide partijen opnieuw of de ouders van Kim De Gelder aanwezig mogen zijn op het proces.

Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, betreurde de commotie rond de aanwezigheid van de ouders en stelde dat een assisenzaak openbaar is en dus door iedereen mag bijgewoond worden. Daar was Jef Vermassen, advocaat voor de burgerlijke partij, het echter niet mee eens, want verschillende ouders van slachtoffers van De Gelder noemden de aanwezigheid van de ouders van een kaakslag en bijzonder kwetsend. Vermassen ging in de tegenaanval: 'Verschillende personen in de zaal ervaren de aanwezigheid van de ouders als kwetsend. De vader van De Gelder zit bijvoorbeeld te lachen', verklaart Vermassen. Een andere advocaat stelde bovendien dat de ouders van De Gelder hun getuigenis zullen veranderen op basis van wat ze voorafgaand aan hun getuigenis horen in de assisenzaal.

Voorzitter Koen Defoort begreep het standpunt van de slachtoffers: 'Dan zie ik mij genoodzaakt de wet strikt toe te passen. Dat betekent dat de ouders van Kim De Gelder voortaan niet mogen aanwezig zijn in de assisenzaal, noch in de relaiszaal', verklaarde voorzitter Defoort. Hetzelfde geldt ook voor alle andere personen in dezelfde situatie, ook zij mogen de zaal pas binnen na hun getuigenis. Daarna is er evenwel geen wettelijke reden meer om die personen (en dus ook de ouders van Kim De Gelder) te weren van het assisenproces.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees