Leuven verwerpt N-VA-motie tegen deelname Hoofdstedelijke Gemeenschap

Leuven verwerpt N-VA-motie tegen deelname Hoofdstedelijke Gemeenschap

Foto: OudheverleeLeuven

LEUVEN - De Leuvense gemeenteraad zal maandagavond de motie die N-VA indient tegen de deelname van het stadsbestuur aan de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG) verwerpen. Dat heeft burgemeester Louis Tobback (sp.a) maandag gezegd tijdens een persontmoeting. Tobback hekelde het feit dat N-VA nadat het probleem van BHV opgelost werd op die manier opnieuw een communautaire splijtzwam wil creëren.

N-VA legt in Vlaams-Brabantse gemeenteraden moties voor tegen deelname aan de 'Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap' die in het kader van de zesde staatshervorming werd opgericht om de samenwerking tussen Brussel en zijn hinterland te versterken. Volgens de partij heeft deze nieuwe constructie geen nut en is ze opgezet om Franstaligen een verhikel te bieden met perspectief op uitbreiding van Brussel. N-VA hekelt ook dat gemeenten verplicht moeten deelnemen. 'Dit klopt niet. Gemeenten worden ambtshalve lid, maar zijn niet verplicht om eraan deel te nemen', aldus de Leuvense schepen Carl Devlies (CD&V).

'We kunnen niet klagen dat we niets te zeggen hebben over zaken zoals de ring rond Brussel of de organisatie van de startbanen van Brussels Airport om vervolgens dergelijk overleg resoluut af te wijzen', stelt Louis Tobback. 'Als er een uitnodiging komt zullen we erop ingaan en zien hoe het verloopt. Weet N-VA wel dat VOKA Halle-Vilvoorde absoluut voorstander is van dit overleg?'

De nieuwe constructie heeft thans enkel bevoegdheden op vlak van mobiliteit.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio