Kan nieuwe tablet geuren herkennen?

Kan nieuwe tablet geuren herkennen?

Foto: sony

Speelkaartenproducent Cartamundi uit Turnhout brengt samen met geurkunstenaar Peter De Cupere het wel heel bijzonder kaartspel 'Olfacio' uit. 'Olfacio' bestaat uit een set van tien handgemaakte zogenaamde scratch & sniff-kaarten die met de hulp van een app de illusie geven dat een iPad geuren kan herkennen. Aangezien er al heel wat internationale belangstelling is voor het experimentele project, overweegt Cartamundi om met De Cupere nog andere producten te gaan ontwikkelen.

'Olfacio' betekent zoveel als 'ik doe geuren', en is ook de naam van de app die gratis beschikbaar is in de App Store van Apple. Als je over een van de kaarten wrijft en ze vervolgens tegen je iPad houdt, ruik je niet alleen de geur die de kaarten door de wrijving verspreiden, maar herkent de tablet ook om welke geur het gaat. 'De iPad ruikt dat natuurlijk niet echt, maar via een bepaalde technologie laten we dat wel zo uitschijnen', zegt Marco van Haaften van Cartamundi.

De speler kan door het gebruik van verschillende kaarten tegelijk ook geuren kruisen. Op het tabletscherm verschijnt dan telkens een unieke nieuwe plant, gebaseerd op ontwerpen van De Cupere. 'Het spel zelf heeft niet echt een doel, je moet het meer zien als een speelgoedje, een leuk nieuw hebbeding', aldus van Haaften nog.

Van 'Olfacio' worden voorlopig slechts een duizendtal exemplaren gemaakt. Die zullen nagenoeg allemaal via de website van De Cupere verkocht worden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees