Oudercrèches in opmars in Vlaanderen

© Shutterstock

Het concept van ‘oudercrèches', waarbij ouders het heft in handen nemen en zelf een crèche oprichten, is in opmars. Een vijftal initiatieven staan in een beginfase. In vier provincies worden de komende maanden informatiesessies gehouden.

kad

Oudercrèches zijn een bijzondere vorm van kinderopvang waarin vaders en moeders zich sterk engageren. In oudercrèches werken ouders mee in de leefgroep van hun kind en denken ze samen met andere vaders en moeders het pedagogische beleid van de opvang uit.

In Vlaanderen zijn er twee bestaande initiatieven: ‘De Kleine Berg' in Boechout en ‘Sjokkepoeike' in Hasselt. Ook in Louvain-la-Neuve (Waals-Brabant) bestaat er een initiatief en momenteel overwegen vijf groepjes de stap, zegt Ellen Rutgeerts van ‘Vernieuwingen in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen' (VBJK). In het buitenland is het concept al langer ingeburgerd en succesvol.

VBJK, het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK) en coöperatieve dienstverlener Coopburo houden daarom vier informatie-avonden in Antwerpen, Leuven, Gent en Brugge. ‘Die avonden zijn er om mensen te informeren wat die verregaande ouderbetrokkenheid precies betekent', aldus Rutgeerts. ‘We informeren ook over praktische aspecten, bijvoorbeeld welke ondernemingsvorm is het best geschikt. Het vraagt moed en energie om zo'n crèche op te starten en ook de regelgeving over dit soort initiatieven is nog niet helemaal helder. Daarom willen wij starters graag ondersteunen.'

Voor wie de stap wil zetten, is er een begeleidingstraject voor startende oudercrèches voorzien. De informatie-avonden zijn er niet enkel voor (toekomstige) vaders en moeders, maar ook voor ondernemers in de kinderopvang die zin hebben in een oudercrèche.

Meer informatie op www.oudercreches.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie