Turtelboom: ‘Procureur Dams kan aanblijven'

Op basis van het nieuwe gerechtelijk onderzoek rond de dood van Jonathan Jacob gaat minister van Justitie Annemie Turtelboom de ‘gepaste conclusies' trekken. Maar tot dan kan procureur des Konings Herman Dams zeker aanblijven.

In de bevoegde Kamercommissie stelden de leden vragen aan de minister van Justitie over de dood van Jonathan Jacob. Die stierf in een cel in Mortsel na tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam. Ook het nieuwe onderzoek naar de rol van het parket kwam aan bod.

Turtelboom verklaarde daarover dat ‘de onderste steen in het dossier moet worden bovengehaald'. Maar ze vindt het nog te vroeg om procureur des Konings Herman Dams op non-actief te plaatsen. Op de vraag van Open VLD, Groen en N-VA om het dossier weg te halen uit Antwerpen ging ze niet in.

Onderzoek naar rol Antwerpse parket

Het onderzoek naar de betrokken parketmagistraat werd eerder door de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois geseponeerd. Maar nu blijkt dat procureur des Konings Herman Dams zelf was tussengekomen bij het incident, en dat niet heeft gemeld. Daarom heeft Yves Liégois een nieuw onderzoek geopend naar de rol van het parket in de dood van Jonathan Jacob.

Carina Van Cauter (Open VLD) is ervan overtuigd dat het Antwerpse parket schriftvervalsing heeft gepleegd. Ze verwees in de Kamer naar een printscreen waaruit bleek dat het pv van 9 februari op 4 maart werd gewijzigd.

Ook zou er sprake zijn van twee getuigen die het oorspronkelijke pv hadden gezien en verklaarde Liégeois dat er geen enkel element is waaruit zou blijken dat de substituut in de fout is gegaan, aldus Van Cauter.

Zij vindt niet dat Liégeois het onderzoek kan heropenen. Ook Stefaan Van Hecke (Groen) pleitte ervoor het onderzoek door een ander ressort te laten voeren, terwijl Koenraad Degroote (N-VA) zich afvroeg of dat onderzoek in ernst en objectiviteit kan worden gevoerd in Antwerpen.

Minister Turtelboom stelde dat de psychiatrische instelling in Boechout in de fout is gegaan door tot tweemaal toe de gedwongen opname van Jonathan Jacob te weigeren. Het gaat om een verplichting in de wet die is genegeerd, stelde de minister. Ze zei ook dat de opdracht om iemand een kalmerende spuit te geven, buiten de bevoegdheden van het openbaar ministerie valt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees