Zulte Waregem kampioen

Zulte Waregem kampioen

Foto: BELGA

WAREGEM -

Vergeet ‘Super Sunday', de competitie wordt vanavond om 20 uur op een Wednesday gespeeld. Anderlecht-Zulte Waregem is meer dan een ‘veredelde topper'. Het is een kampioenenduel tussen de sterkste twee elftallen van 2012-2013. En ook al spelen beide clubs nog twee keer tegen elkaar in Play-off 1, het psychologische belang van de partij van vanavond mag niet worden onderschat. Zulte Waregem kan mits winst, én een wedstrijd minder gespeeld, tot op zes punten van paars-wit komen. In de play-offs worden dat er drie.

Het is best ironisch dat het systeem van play-offs werd bedacht door de grote clubs in de hoop nog vaker kampioen te spelen. Dit seizoen kan een degelijke middenmoter als Zulte Waregem van dezelfde hefboom gebruik maken om Anderlecht van de titel te houden.

In het Regenboogstadion zul je deze versie van de feiten niet horen. Daar zijn Francky Dury en co. te druk bezig de favorietenrol in Brussel te leggen. Maar achter de schermen gelooft Dury dat een historische titel mogelijk is. Hij zou ermee in de voetsporen treden van Eric Gerets, de laatste die een ‘kleine club' – Lierse in 1997 – kampioen maakte.

Wie de typeploegen vergelijkt, gelooft dat een stunt mogelijk is. Zulte Waregem ‘13 (Bossut, De fauw, D'Haene, Hazard, Malanda, Berrier) moet niet onderdoen voor Lierse ‘97 (De Roover, Van Meir, Van Kerckhoven, Serneels, Huysmans, Brocken). Anderlecht is een taaie klant maar dat was Club Brugge in ‘96-'97 ook. Robert Spehar werd topschutter met 26 goals.

Beter dan wie ook beseft Dury dat Zulte Waregem geen tweede kans op een titel zal krijgen. In de zomer van 1997 verkocht Lierse zijn halve ploeg en ook voor Essevee dreigt de leegloop. Het is onbegrijpelijk dat afgevaardigd bestuurder Patrick Decuyper nog niet met Sammy Bossut sprak, straks einde contract aan de ­Gaverbeek. Bossut hoort, na Proto, bij de beste doelmannen in eerste klasse. In juni riskeert hij Zulte Waregem na zeven jaar te verlaten.

In 2013 moet Essevee dringend beslissen wat het wil zijn. Een club met sportieve ambities of een ordinair import-exportbedrijf. Begin deze maand kon u in deze krant lezen hoe Patrick Decuyper er van november tot eind januari alles aan deed Junior Malanda voor vijf miljoen euro te verkopen. Hij schakelde zowat elke Belgische makelaar met naam en faam in. Vandaag schreeuwt hij moord en brand omdat diezelfde Malanda niet tegen Anderlecht mag spelen.

Zulte Waregem kán kampioen spelen en mag dat vanavond bewijzen tegen Anderlecht. Niet alleen om de competitie te redden. Ook om recht en eer te doen aan zichzelf.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.