Zette in 2006 gsm-nummer van zijn baas op sekssite

Ambtenaar krijgt al zeven jaar loon na schorsing voor 'grapje op sekssite'

Ambtenaar krijgt al zeven jaar loon na schorsing voor 'grapje op sekssite'

Foto: *

KAPRIJKE - Een ambtenaar die in 2006 als grap het gsm-nummer van zijn baas op een erotische datingsite zette, zit sindsdien geschorst thuis. Omdat de rechter sindsdien nog altijd geen definitieve uitspraak deed over de zaak, ontvangt hij al zeven jaar zijn volledige loon.

‘Het was een grap. Weliswaar een flauwe, maar toch.' Steven B. uit Kaprijke zette in 2006 een foto van de vrouw van zijn directe chef op een datingsite. Met daaronder het nummer van haar man en de mededeling: ' Ik ben een knap blondje met een mooie C-cup. Ik heb wel een saaie man die mij niet meer ziet staan. Ik zoek vrijblijvende sekspartners in Brugge of Brussel. '

De chef, die op vakantie was in Spanje, werd binnen de kortste keren overstelpt met telefoontjes van geïnteresseerde mannen. B., die in Brugge werkte als inspecteur van de FOD Sociale Zekerheid, werd geschorst. En dat is hij op dit moment nog altijd. Al zeven jaar lang, en al die tijd is hij zijn volledige loon blijven ontvangen.

‘Dat komt omdat er tegelijkertijd ook een gerechtelijk onderzoek werd opgestart', klinkt het bij de FOD Sociale Zekerheid. ‘Er waren aanwijzingen dat de werknemer ook had ingebroken in de computer van een collega. Daardoor hebben we een strafrechtelijke klacht ingediend.'

B. zou zonder toestemming hebben ingelogd in de computer van een collega en zo een mail hebben onderschept waarin die man aan een collega bekende dat hij was vreemdgegaan. B. stuurde dat bericht door naar de echtgenote en vijf collega's. De ambtenaar gaf de ‘grap' van de seksadvertentie wel toe, maar hij heeft altijd ontkend dat hij computers van collega's gehackt heeft.

De rechtszaak daarover duurt al nu al zeven jaar lang. B. werd twee jaar geleden in eerste aanleg veroordeeld tot een boete, maar hij ging in beroep. Het duurt nu waarschijnlijk nóg een paar maanden voor het hof van beroep in Gent tot een uitspraak komt.

Boete

Als B. in beroep veroordeeld wordt, dan moet hij waarschijnlijk de boete betalen die hij in eerste aanleg al opgelegd kreeg. En dan pas kan de FOD weer haar eigen tuchtprocedure opstarten.

Het is alvast lang niet zeker dat B. dan wordt ontslagen. Hij is vastbenoemd. Mogelijk wordt hij dan overgeplaatst naar een andere dienst. En de kans dat B. zijn loon van de afgelopen zeven jaar (deels) moet terugstorten als hij veroordeeld wordt, zou ‘zeer klein' zijn.

Kamerlid Nadia Sminate (N-VA), die de cijfers over tuchtdossiers tegen inspecteurs van de sociale diensten opvroeg bij staatssecretaris van Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V), noemt de hele kwestie absurd.

‘Het kan niet dat een onderzoek voor zulke feiten zo lang moet aanslepen en dat ze bij de FOD niet sneller kunnen ingrijpen.’
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees