3,1 miljard achterstand bij bouw van scholen

Brussel -

De wachtlijst voor scholenbouw is nog nooit zo lang geweest: 2.522 scholen wachten op 3,1 miljard euro. Op korte termijn is 150 miljoen euro nodig om het capaciteitsprobleem op te lossen, maar voorlopig is slechts 40 miljoen euro uitgetrokken. De cijfers staan woensdag in Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en De Tijd.

De kranten baseren zich op het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) op een vraag van Vlaams Parlementslid Lode Vereeck (LDD). Tegenover eind 2011 is de wachtlijst gestegen met een half miljard euro.

De aanvragen voor renovatie of nieuwbouw zijn afkomstig van het vrij, het gemeentelijk en het provinciaal onderwijs. Zij dienen hun dossiers in bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), het voornaamste financieringskanaal. Alleen het Gemeenschapsonderwijs (GO! ) doet geen beroep op Agion.

De wachtlijst in de provincie Antwerpen is met een totaalbedrag van 773 miljoen euro het langst. Dan volgen West-Vlaanderen (636 miljoen) en Limburg (628 miljoen).

De wachtlijst voor scholenbouw is geen nieuw probleem. De opeenvolgende Vlaamse regeringen bespaarden de voorbije decennia veel te lang op infrastructuur. De jongste jaren gaat het budget voor scholenbouw wel stilaan omhoog, maar de inspanningen zijn te beperkt om op korte termijn de achterstand in te halen.

Omdat de regering nu telkens de meest acute noden moet oplossen, loopt de wachtlijst nog op. Vereeck pleit in de kranten voor “een duidelijk budgettair groeipad voor de nodige inhaalbeweging”.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees