Verkeersboetes worden duurder

BRUSSEL - Vanaf 1 maart 2013 gaat de prijs van de boetes voor verkeersovertredingen omhoog. Overtredingen van de eerste graad worden vanaf vrijdag bestraft met een boete van 55 euro. Op dit moment is dat nog 50 euro. Overtredingen van de tweede graad hebben dan een boete van 110 euro tot gevolg in plaats van 100 euro. Tot slot zal je voor een overtreding van de derde graad een boete van 165 euro betalen.

Een voorbeeld van een overtreding van de eerste graad is een fietser die zonder licht rijdt. Ook het rijden op de busbaan of het niet gebruiken van de richtingaanwijzers tijdens het autorijden behoren tot deze categorie.

Wanneer een bestuurder of passagier zijn gordel niet draagt, is dat een overtreding van de tweede graad. Deze overtredingen vallen onder onrechtstreeks gevaar. Voor kinderen geldt een andere regeling. Een kind jonger dan twaalf jaar dat niet vastzit, staat gelijk aan een boete van 165 euro. Dat wordt dus beschouwd als een overtreding van de derde graad of een overtreding met rechtstreeks gevaar. Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 m moeten op een speciaal kinderzitje zitten, anders krijgt de bestuurder hiervoor eveneens een boete van 165 euro. Staatssecretaris voor Mobiliteit Mechior Wathelet (CDH) vindt het 'onaanvaardbaar' en 'crimineel' dat sommige ouders hun kinderen niet naar behoren vastgespen.

Optrekken wanneer het verkeerslicht op oranje springt, telefoneren zonder handsfree kit of inhalen langs rechts zijn ook voorbeelden van overtredingen van de tweede graad.

Door een rood licht rijden, een witte doorlopende lijn oversteken en de instructies van de politie negeren, zijn overtredingen van de derde graad.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees