Computers niet aangepast aan nieuwe tarieven

Geen hogere boetes, want politie is niet klaar

Geen hogere boetes, want politie is niet klaar

De snelheidsboetes slaan vrijdag dan toch nog niet op. Foto: bdw

De federale politie is er niet in geslaagd tijdig de nieuwe, hogere bedragen voor verkeersboetes in te voeren in haar computers. Daardoor gaan de bedragen niet in op 1 maart maar pas op een latere datum.

Morgen, 1 maart, hadden de bedragen van de verkeersboetes normaal gezien omhoog moeten gaan. Maar dat zal niet lukken. De IT-diensten van de federale politie zijn er niet in geslaagd de tabellen met de nieuwe bedragen te verspreiden naar alle 30.000 politiecomputers. ‘Om technische redenen loopt alles vertraging op', zegt woordvoerster Agnès Reis. ‘Wij gaan er alles aan doen om de fout goed te maken. We mikken op 2 april, maar ik kan niet beloven dat het tegen dan zeker in orde zal zijn.' Dat mag verwonderlijk zijn want de politie kent al acht maanden de nieuwe bedragen, en de wetteksten zijn al zes maanden bekend.

Nog even opfrissen: voor overtredingen van de eerste graad (op een busstrook rijden of 's nachts zonder licht fietsen), int de politie 55 in plaats van 50 euro. Overtredingen van de tweede graad (door het oranje rijden of gsm'en achter het stuur) kosten weggebruikers 110 in plaats van 100 euro. Wie een overtreding van de derde graad begaat (door het rood rijden), dient 165 euro neer te tellen, 15 meer dan daarvoor. Een gordel niet dragen wordt dan weer een overtreding van de tweede graad (110 euro). En een kind niet ingespen wordt nog duurder (165 euro).

Snelheidsduivels en andere overtreders zullen er niet rouwig om zijn maar bij de overheid zijn ze allesbehalve opgezet met deze gang van zaken. Temeer omdat er nog onzekerheid is of het over een maand wel geregeld zal zijn. Het kabinet van de staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet (CDH), dat vorig jaar aankondigde dat de tarieven zouden stijgen, wilde niet reageren.

Het is niet de eerste keer dat de politie worstelt met haar software voor de verkeersboetes. Bij de inwerkingtreding van de verkeerswet in 2004 was de politie evenmin klaar op de startdatum van, jawel 1 maart, ook toen door vertraging bij de federale politie. De déjà vu wordt nog krasser als je in berichten van toen leest ‘dat ze geen termijn wilden geven waarbinnen het probleem opgelost zou zijn'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees