Proefproject start nog dit jaar

Sluizen bannen zwaar verkeer uit dorpskern

Sluizen bannen zwaar verkeer uit dorpskern

Camera's zullen meten in welke tijdspanne vrachtwagens door de dorpskern van Terhagen rijden. (Foto: Kapelstraat Terhagen) Foto: kln

Terhagen -

In Terhagen en Rumst start binnenkort een proefproject met elektronische vrachtwagensluizen. Die moeten doorgaand vrachtverkeer uit de dorpskernen bannen. Vrachtwagens die te snel langs camera's met nummerplaatherkenning rijden, worden beboet.

Dit jaar, mogelijk nog voor de zomer, start een proefproject in Terhagen. ‘De dorpskern heeft twee invalswegen: de Kapelstraat en de Nieuwstraat. Op beide plaatsen komt een camera die de nummerplaat en de hoogte van het langsrijdend voertuig registreert om na te gaan of het om een vrachtwagen gaat. Rijdt deze in een te korte tijdspanne langs de beide camera's, dan kan er een boete volgen. Want dan gaat het om doorgaand vrachtverkeer', zegt Fried Happaerts, de Rumstse milieuambtenaar die het project mee stuurt.

Er komt ook een sluis aan de rotonde Moës in de Steenberghoekstraat en aan de Tiburstraat in Rumst, maar daar voorlopig alleen voor het verkeer dat richting E19 rijdt. Als op termijn de Stuyvenbergstraat aangelegd zal zijn, kunnen ook in Rumst camera's in beide rijrichtingen geplaatst worden.

‘Hoe sneller, hoe liever'

‘In de Kapelstraat komt de camera aan de grens van Boom en Terhagen. Het vrachtverkeer van de KMO-zone Hoek in Boom zal naar de A12 moeten rijden. Vrachtverkeer van en naar de industriezone Molleveld kan zowel naar de A12 als de E19 blijven rijden. En vanaf de Nieuwstraat zullen vrachtwagens alleen nog richting E19 mogen rijden', zegt Fried Happaerts nog.

‘Een eerste aanbesteding voor het project werd aangevochten voor de Raad van State. We overwegen nu om mee in te tekenen op een samenaankoop met de Vlaamse overheid. Dat is wellicht ook goedkoper. Want camera's met nummerplaatherkenning kosten gauw 40.000 euro. We hopen ze zo snel mogelijk te kunnen plaatsen', zegt burgemeester Wendy Weckhuysen (CD&V). Het systeem, zoals het sinds 2011 ook in Oud-Turnhout al in gebruik is, kan mogelijk op termijn ook in de andere Rupelgemeenten en Aartselaar toegepast worden. Het proefproject is een extra taak voor de politiezone Rupel. Maar ook om niet-verzekerde of geseinde wagens te registreren of om rondtrekkende bendes te traceren, kunnen de camera's hun nut bewijzen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio