Mode & Beauty

‘Zalando is streng bewaakte gevangenis met schoenen'

‘Zalando is streng bewaakte gevangenis met schoenen'

Het Zalando-magazijn in Erfurt, Duitsland Foto: Image Globe

Iedereen kent Zalando ondertussen als de webshop met het enorme aanbod schoenen en kleding, en de licht irritante reclamespotjes. Maar tot voor kort wisten weinigen hoe het er achter de schermen van het Duitse bedrijf aan toeging. Naar aanleiding van een ZDF-reportage over de schrijnende werkomstandigheden bij deze en andere onlinewinkels kroop Nederlandse journalist en ex-werkkracht bij Zalando Allard van Gent in de pen: ‘Voor zeven euro bruto per uur waande je je in een streng bewaakte gevangenis met kleding en schoenen.' De Morgen pikte het verhaal in ons land op.

Allard van Gent is een Nederlandse journalist met een eigen tekst- en vertaalbureau. Hij verhuisde een paar jaar geleden naar Berlijn en verdiende regelmatig bij als interimwerkkracht in allerhande fabrieken en magazijnen. Zo kwam hij in 2011 terecht bij Zalando, in het Duitse Großbeeren. Daar was hij naar eigen zeggen getuige van uitbuiting, vernedering en schrijnende werkomstandigheden. Op zijn blog deed hij zijn verhaal de afgelopen week uit de doeken.

Van Gent begon te schrijven over de ervaring nadat hij een documentaire van Duitse zender ZDF zag over de wanpraktijken van internetshops als Zalando en Amazon, met de titel ‘Genadeloos goedkoop: Onlineshops in de opmars'. ‘De beelden in de reportage roepen bij mij weer herinneringen op die ik liever niet had,' schrijft van Gent over de docu, die toont hoe veiligheidsagenten de arbeiders in het logistieke centrum streng in de gaten houden. Volgens van Gent grepen de securitymannen, ‘zwarte raven' genoemd onder het personeel, elke kans aan om iemand te vernederen of naar huis te sturen, net als de bandcontroleurs, die nagingen wie zijn pakjes verkeerd had ingepakt.

Van Gent geeft tal van voorbeelden van wat hij als mensonterende omstandigheden beschouwt: ‘Ik heb volwassen kerels van boven de 50 vernederd zien worden op een manier die ik in mijn leven nooit meer zal vergeten. Ik heb gezien hoe een jonge jongen ‘s nachts in de ijzige kou naar buiten werd gestuurd, omdat hij ziek was. Het busje van het uitzendbureau zou pas om 6 uur komen.'

Het zijn veelal Polen die in het Zalando-magazijn aan de band werken. Ze reizen elke dag tot 200 kilometer op en af voor een Duits hongerloon van zeven euro bruto per uur, dat nog steeds meer is dan wat ze in hun thuisland zouden verdienen. De ZDF-documentaire toont aan dat de arbeiders acht uur lang dienen recht te staan en dat de sanitaire voorzieningen zwaar te wensen overlaten, maar van Gent kaart vooral de intimidatie en werkonzekerheid aan. Van de ene op de andere dag konden de interimarbeiders ontslagen worden, en dat gebeurde bij hem ook zonder aanleiding.

Op de documentaire en het blog van van Gent kwam ondertussen veel reactie. Zalando zelf zegt dat de beelden - uit zomer 2012 - oud zijn en dat de Nederlander er in 2011 werkte. Ondertussen zou er veel veranderd zijn in Großbeeren en worden er ook Duitse cameraploegen toegelaten. Excuses, vindt van Gent: ‘Alsof het zich in een andere eeuw voordeed.' Zalando is jong en het snelst groeiende onlinebedrijf van Europa. Volgens een woordvoerder gaat er daarom ‘wel eens wat mis'. Ook steekt de webshop de schuld op onderaannemer Docdata, maar volgens van Gent droegen de bewakers wel degelijk een Zalando-uniform.

Allard van Gent schrijft in zijn laatste blogpost dat hij zijn zeg heeft gedaan en de zaak Zalando voorlopig wil laten rusten: ‘Ik ben in ieder geval erg blij dat ik zo veel mensen met mijn ervaring heb bereikt en dat er mensen zijn die nu meer weten over Zalando dan voorheen. In die zin heb ik mijn doel bereikt.'

Lees zijn volledige ervaring op zijn Wordpress .

Corrigeer