Nieuwe ontsluitingsprojecten oplossing voor gebied

Cabergkanaal definitief geschrapt

Lanaken wil verder inzetten op een combinatie van transport via de weg, het water en het spoor. Foto: ppn

Lanaken -

Het Cabergkanaal tussen Lanaken en Maastricht behoort definitief tot het verleden. De schrapping van het verdrag, dat in 1961 ondertekend werd, betekent de start van een nieuwe ontwikkeling van het gebied.

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) en haar Nederlandse collega Melanie Schultz van Haegen (VVD) ondertekenden een verdragswijziging waardoor de ruimtelijke reservering voor het Cabergkanaal tussen Lanaken en Maastricht wordt geschrapt. Daarmee maken de overheden definitief komaf met de in het verleden geplande kanaalverbinding tussen het Albertkanaal bij ons en het Julianakanaal in Nederland. Zowel de gemeenten Lanaken en Maastricht als beide provinciebesturen krijgen nu mogelijkheden om het bewuste gebied waar het kanaal zou komen anders te ontwikkelen in het kader van het grensoverschrijdend project voor de Albertknoop.

De opschorting van het dossier betekent het einde van een verdrag dat België en Nederland op 24 februari 1961 ondertekenden. Dat verdrag moest de waterwegverbinding tussen de landen optimaliseren in het voordeel van de binnenvaart. Aanleiding van het verdrag was de slechte doorstroming van de scheepvaart van en naar Antwerpen en Luik. De reden: de beperkte capaciteit van het sluizencomplex bij Ternaaien in Wezet (Luik).

Het zogenaamde Cabergkanaal, een traject van vier kilometer, moest een rechtstreekse verbinding vormen tussen het Albert- en Julianakanaal. De grond werd gevrijwaard en 500 meter hiervan lag op Belgische bodem. Maar sinds de ondertekening van het verdrag in 1961 vergrootte de capaciteit van het sluizencomplex in Ternaaien en kon op langere termijn het knelpunt weggewerkt worden. De aanleg van het Cabergkanaal was daarom achterhaald.

De overheden gaven twee jaar geleden de toestemming om te onderhandelen over het vrijgeven van de reservatiestrook. Die vrijgave is nu officieel bekrachtigd en biedt nieuwe mogelijkheden voor een herbestemmingsplan van de Albertknoop. Er lopen intussen enkele projecten die het multimodaal karakter van de regio moeten onderstrepen. Met het kanaal, spoor en de nabijheid van de autosnelweg is de ontsluiting aanwezig, al moet deze wel nog geoptimaliseerd worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio