Nafi Thiam: ‘Wat onder de indruk van omstandigheden'

Thiam tijdens het hoogspringen, één van de onderdelen van de vijfkamp. Foto: pn

Zo ziet de ideale atlete er dus uit: 18 lentes jong, 1,87m lang. De juniore Nafi Thiam, de enige Belgische wereldrecordhoudster die ons land ooit telde, maakt vandaag haar debuut bij de groten, op de vijfkamp.

Op uitnodiging van de Europese atletiekfederatie is ze in Göteborg, omdat ze begin februari het wereldrecord juniores verbeterde: 4.558 punten, beter dan de Zweedse Carolina Klüft, een van de meest legendarische meerkampsters ooit. Waar Klüft eindigde, weten we intussen: Europees kampioene, wereldkampioene, olympisch kampioene.

‘Het is koffiedik kijken of ik op dezelfde manier zal evolueren. Ik sta nog ver van haar. Ik zou Klüft wel graag ontmoeten. Tia (Hellebaut, een vriendin van Klüft, nvdr.) wil bemiddelen zodat ik haar kan ontmoeten.' Hellebaut, enkele jaren geleden wereldkampioene vijfkamp, vindt dat Thiam vooral moet genieten. Een leerschool, dus. Thiam: ‘Ik heb wel een beetje schrik dat mensen nu te veel zullen verwachten. En ik ben een beetje onder de indruk van de omstandigheden.'

Wat is realistisch? Weinig waarschijnlijk dat ze haar kunstje overdoet – ze verbeterde bij haar wereldrecord haar persoonlijke records op vier van de vijf proeven, en een meerkamp vergt recuperatie. Op dit EK komt ze, dixit haar coach, Roger Lespagnard, normaal uit op een zevende plaats, al is een vijfde plaats mogelijk. Op het EK outdoor voor juniores van de zomer kan de Europese titel zevenkamp. Voor een WK outdoor in Moskou, ook van de zomer, vindt hij het nog te vroeg, ook al zou ze de limiet kunnen halen. Thiam: ‘Ik weet niet of ik op dit EK beter kan dan mijn wereldrecord. Maar ook al zou ik niet op mijn beste niveau presteren, ik ben al tevreden dat ik hier sta.'

En ze geeft elke aanwezige journalist nog een zoen. Zo gaat dat dus, nog onbezoedeld in de profatletiek. ‘Ik geef toe dat die aandacht na mijn wereldrecord bizar was. Maar ik kan er maar van genieten. Wie weet hoe lang mijn succes nog duurt?' Een voorspelling: als ze blijft doorgroeien, nog lang.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.