Moeder en ex-vriend beschuldigd van verkrachting baby

ANTWERPEN -

Voor het Antwerpse assisenhof wordt woensdag de jury samengesteld voor het proces van een 26-jarige vrouw en haar 34-jarige ex-vriend uit Antwerpen die beschuldigd worden van het folteren en verkrachten van haar acht maanden oude dochter. Het meisje stierf vier jaar geleden. De twee ontkennen de feiten en vechten de vaststellingen van de wetsdokter aan.

De moeder verwittigde op 21 december 2008 de hulpdiensten omdat haar dochtertje niet meer reageerde. Om haar wakker te maken, had de ze wat water op het gezicht van de baby gespat. Het kindje werd wakker, moest braken en verloor daarna het bewustzijn. De MUG-arts probeerde het meisje nog te reanimeren, maar alle hulp kwam te laat. Toen bleek dat het kind een maand eerder al met een onverklaarbare dubbele beenbreuk in het ziekenhuis was beland, werd een onderzoek gestart.

Een wetsdokter onderzocht het lijkje en trof tal van blauwe plekken en schaafwonden aan. Een volledige bodyscan toonde een hersenvliesbloeding, een oude dubbele onderbeenbreuk en een oude bovenbeenbreuk aan. Het meisje had ook anale en orale letsels en een inwendige bloeding rond de nier. De dokter kwam tot de conclusie dat het kind zwaar mishandeld en verkracht werd.

De moeder en haar toenmalige vriend werden aangehouden. De twee hadden sinds twee maanden een relatie en woonden samen. Ze bleven altijd ontkennen dat ze de baby mishandeld en seksueel misbruikt hebben. Op het geslachtsdeel van de man werd wel DNA van de baby aangetroffen, maar dat kan daar volgens de verdediging via overdracht zijn gekomen, na het verschonen van het kind.

De advocaat van de moeder liet een tegenexpertise uitvoeren en de resultaten van dat onderzoek staan haaks op de bevindingen van de wetsdokter. Hij kon voor de orale, anale en rectale letsels een medische verklaring geven, die verkrachting uitsluit. De botbreuken konden volgens hem veroorzaakt zijn door een vitamine D tekort, de hersenvliesbloeding door het proberen wakker schudden van de baby en de inwendige bloeding door een te intensieve massage van de buik.

Daarop werd een college van deskundigen aangesteld, maar dat kon zich niet vinden in de bevindingen van de tegenexpert en bleef bij de oorspronkelijke conclusie.

Na drie maanden voorhechtenis werd de moeder vrijgelaten. Haar ex-vriend zit nog steeds in de gevangenis. Hij wordt op het assisenproces, dat wellicht zeven dagen duurt en wordt voorgezeten door raadsheer Dirk Thys, verdedigd door vier advocaten: Vic Van Aelst, Tim Smet, Liliane Verjauw en Véronique Deweirdt. De moeder wordt bijgestaan door meester Johan Platteau. Substituut-procureur-generaal Dirk Schoeters vertegenwoordigt het openbaar ministerie.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio