Wemmel in verweer tegen Brussels parkeerbeleid

‘Brussel maakt van Rand één groot parkeerterrein'

‘Brussel maakt van Rand één groot parkeerterrein'

Bernard Carpriau (LB-MR): ‘Ik roep zoveel mogelijk Wemmelaars op om te protesteren tegen het Brusselse Gewestelijk Mobiliteitsplan.' Foto: jhp

Wemmel -

Het gemeentebestuur van Wemmel haalt zwaar uit naar het nieuwe Gewestelijk parkeerbeleidsplan van het Brussels Gewest. ‘Brussel maakt van de Rand één grote parking. We roepen alle Randgemeenten op om te reageren', klinkt het.

Mobiliteitsschepen Bernard Carpriau (LB-MR) is niet te spreken over het nieuwe Brusselse parkeerbeleidsplan. ‘Het Brussels Gewest exporteert hier gewoon de parkeerproblematiek naar de Rand. Er komen in het Brussels Gewest bewonerskaarten per zone, maar dat houdt in dat mensen hun toevlucht zullen zoeken naar de Rand om te gaan parkeren.'

25 euro per halve dag

Het nieuwe parkeerbeleid houdt in, dat je in het Brussels Gewest aan de noordrand twee uur gratis kan parkeren, maar daarna moet je 25 euro per halve dag betalen. Bijgevolg zullen pendelaars niet langer in Brussel parkeren, maar net daarbuiten, in Wemmelse wijken, maar ook in wijken in Strombeek, Groot-Bijgaarden, noem maar op', zegt Carpriau.

‘Neem bijvoorbeeld de Romeinsesteenweg. Aan de ene kant is dat het Brussels Gewest, de andere kant is Wemmel. Ik kan u garanderen dat onze kant helemaal zal volstaan. Daar kunnen wij in Wemmel niet mee akkoord gaan. Ik roep de Wemmelaars op om massaal te reageren en een bezwaar in te dienen tegen dit plan. Ik ga ook aan de Wemmelse gemeenteraad vragen om een motie te stemmen tegen het Brusselse parkeerplan, en hoop dat andere randgemeenten volgen. Of het iets zal opleveren, weet ik niet, maar we moeten zeker reageren', besluit Carpriau.

Ook waarnemend burgemeester Walter Vansteenkiste (Lijst WEMMEL) is niet te spreken over de initiatieven vanuit Brussel. ‘Wat het Brusselse Gewest nu wil invoeren, betekent voor Wemmel een ware ramp. De Limburg Stirumlaan en alle wijken tegen de grens met Brussel zullen worden overspoeld door mensen die hun wagen hier parkeren in plaats van in Brussel. Terwijl er in onze gemeente zelf al een grote nood is van parkeerplaatsen', stelt Vansteenkiste vast.

‘Dat het Brussels Gewest - dat uitgroeit tot 1,3 miljoen inwoners - in haar plan geen enkele nieuwe parking voorziet bij invalswegen aan de Rand is onaanvaardbaar. Vanuit Wemmel zullen we zelf onze inwoners moeten beschermen door het invoeren van een inwonerskaart (geldig voor Wemmelaars op het hele grondgebied van de gemeente, nvdr) en door onze gemeente onaantrekkelijk als parkeerplaats te maken voor buitenstaanders. Ik zal het schepencollege vragen om een grote informatieronde te organiseren bij de bevolking, want dit treft werkelijk alle Wemmelaars', aldus Vansteenkiste.

Blauwe zone

Het Wemmels schepencollege onderzoekt ook om in grote delen van Wemmel een blauwe zone in te voeren.

Inwoners kunnen nog reageren op de plannen van het Brussels Gewest, die nu in onderzoek zijn. Nadat Brusselse gemeenten een eigen parkeerplan hebben opgesteld - binnen twaalf maanden - zal het effectief van kracht worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio