Uitsluitsel over toerekeningsvatbaarheid?

Op laatste dag assisenproces nieuwe getuige rond hersenscans Kim De Gelder

Op laatste dag assisenproces nieuwe getuige rond hersenscans Kim De Gelder

Kim De Gelder. Foto: Photo News

Voorzitter Koen Defoort heeft beslist dat op 15 maart, de laatste dag van verhoren op het assisenproces van Kim De Gelder, een nieuwe getuige uitleg moet komen geven over de hersenscans die van de beschuldigde werden gemaakt. Arts in de nucleaire geneeskunde Koen Van Laere moet getuigen over mogelijke conclusies die getrokken kunnen worden uit de scans.

Maandag was er discussie ontstaan over de twee SPECT-scans die bij De Gelder werden uitgevoerd. Assessor Hans De Waele had de wetsgeneesheren gevraagd of er aan de hersenscans conclusies konden worden verbonden wat toerekeningsvatbaarheid betreft.

‘Bepaalde delen van de hersenen hadden een minder goede doorstroming van bloed. Er is dus wel iets te zien, maar niemand weet welke waarde men daaraan moet hechten naar een psychiatrisch beeld. Het is zeer gevaarlijk om uitspraken te doen naar toerekeningsvatbaarheid', zei wetsgeneesheer Werner Jacobs.

‘Gewelddadig karakter'

Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, erkende dinsdagochtend dat er geen conclusies kunnen worden getrokken over toerekeningsvatbaarheid. ‘Mijn experten menen wel dat er wat betreft gewelddadig karakter wel besluiten kunnen worden genomen. Ze verwijzen daarvoor naar literatuur uit 2011.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees