‘Kim De Gelder was voorbeeldgedetineerde'

‘Kim De Gelder was voorbeeldgedetineerde'

Foto: Photo News

GENT - In de eerste periode waarin Kim De Gelder in de hoogbeveiligde afdeling van de Brugse gevangenis verbleef, was hij een voorbeeldgedetineerde. Dat heeft een cipier dinsdag gezegd in het Gentse assisenhof. De Gelder was heel schuw en gedroeg zich ‘zoals in het leger'. Maar zijn gedrag veranderde na een paar dagen en dan probeerde hij volgens de cipiers 'stoer over te komen.'

De cipier legde uit dat hij het gedrag van De Gelder later zag veranderen. Hij werd opstandiger. ‘Hij verborg zich onder de tafel of onder het bed en ging ook een paar keer in hongerstaking, geloof ik', getuigde de cipier. De Gelder moest ook om de 7,5 minuten gecontroleerd worden, omdat gevreesd werd voor zelfdoding. De cipier getuigde ook dat De Gelder verschillende keren weigerde om zijn medicatie te nemen. Zijn gedrag veranderde daardoor na een paar dagen in negatieve zin, stelde hij vast.

Voor De Gelder in de hoogbeveiligde afdeling zat, verbleef hij eerst in het medisch centrum van de gevangenis. Aanvankelijk wilde De Gelder niet praten. Toen een cipier hem uiteindelijk toch aan het praten kreeg, was De Gelder stilletjes aan het wenen. Enkele dagen later waren er wel vlotte gesprekken.

'Stoer overkomen'

Toen Kim De Gelder over zijn moorden aan een medegedetineerde vertelde, wilde hij waarschijnlijk gewoon 'stoer' overkomen. Dat getuigde een vrouwelijke cipier van de hoogbeveiligde afdeling van de Brugse gevangenis dinsdag voor het Gentse hof van assisen. 

Twee vrouwelijke cipiers van de afdeling hoge veiligheid konden vijf maanden na zijn arrestatie een gesprek tussen De Gelder en een medegedetineerde afluisteren. 'Gaan de zware gedetineerden er problemen van maken dat ik die kinderen vermoord heb?', vroeg De Gelder.

'Goed voor betaald geweest'

De gedetineerde antwoordde bevestigend, maar De Gelder zei dat hij geen schrik had. Hij gaf ook mee dat zijn psychiater zijn beroepsgeheim zou opheffen en zou getuigen dat hij geïnterneerd moet worden. 'Die sukkels hier denken dat ik in een psychose zit, maar ze weten niet dat ik met hun voeten speel', zei De Gelder.

'Ik ben daar goed voor betaald geweest', vertelde De Gelder ook aan de gedetineerde. 'Vindt u die uitspraak normaal?', vroeg zijn advocaat Jaak Haentjens aan de vrouwelijke cipier. 'Misschien wilde hij gewoon stoer overkomen. Dat zijn gedetineerden onder elkaar', getuigde de vrouw. 'Is dat geen duidelijk bewijs van gemis aan realiteitsbesef?', polste Haentjens. 'Dat stoer doen is heel normaal, ook voor een gast van (toen) 20 jaar. Dat zien wij dagelijks.'

De vrouwelijke cipier bevestigde eveneens dat ze tijdens zijn verblijf in Brugge zag hoe De Gelder sprak tegen zijn boterhammen en tegen de sneeuw.

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees