Beke: 'Nood aan iemand die onmiddellijk inzetbaar was'

Koen Geens legt de eed af als nieuwe minister van Financiën

Koen Geens legt de eed af bij de koning in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo Foto: BELGA

Koen Geens, de ex-kabinetschef van minister-president Kris Peeters, heeft de eed afgelegd als minister van Financiën. Hij volgde verrassend Steven Vanackere op die vanmorgen ontslag heeft genomen.

De 55-jarige Koen Geens is gewezen kabinetchef van Vlaams minister-president Kris Peeters, topman van Vlaanderen in Actie, advocaat bij Eubelius en professor Vennootschapsrecht aan de KU Leuven. 

Hij heeft om 19 uur op het Kasteel Belvédère bij de koning de eed afgelegd, in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo.

Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke is Geens iemand met kennis van zaken die onmiddellijk inzetbaar was. 'Ik ben blij dat hij op mijn vraag is ingegaan', zei Beke op VTM NIEUWS.

De christendemocratische voorzitter omschreef Geens als een groot academicus, een expert op het vlak van het vennootschapsrecht en iemand met politieke ervaring, gezien zijn verleden als kabinetschef bij Vlaams minister-president Kris Peeters. 'Wij hebben heel wat boegbeelden, maar we hadden nood aan iemand die onmiddellijk inzetbaar was', zei Beke.

'Nodige lijnen trekken'

Beke werd ook geconfronteerd met de verschillende mandaten die Geens bekleedt. Hij verzekert dat 'de nodige lijnen zullen worden getrokken'. Eerder raakte alvast bekend dat Geens zijn actieve functies bij Eubelius neerlegt. Het advocatenkantoor, waarvan Geens vennoot is, zal geen dossiers meer behandelen die tot de bevoegdheid behoren van de minister van Financiën en trekt zich terug als raadsman van ACW en Arco.

Ook het ACW bevestigt dat het geen advies meer zal krijgen van Eubelius. Eén van de juristen van Eubelius adviseert het ACW in het dossier van de winstbewijzen.

Over het contract tussen de christelijke arbeidersbeweging en de staatsbank Belfius over de omstreden winstbewijzen, maakte Beke gewag van het zoeken naar een regeling met het parlement om 'met de nodige deontologie en discretie' inzage in dat contract te krijgen. Hij hoopt dat nadien de heisa zal stoppen.

De Crem vicepremier

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is, zoals verwacht, tot vicepremier in de federale regering benoemd. Vanackere was immers naast minister van Financiën ook vicepremier en moest dus de standpunten van CD&V binnen de regeringstop verdedigen.

De bevoegdheid over Duurzame Ontwikkeling, die eveneens bij Vanackere zat, komt bij staatssecretaris voor Institutionele Hervormingen Servais Verherstraeten terecht.

Geen minister uit Vlaamse regering

Na het ontslag van vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere moest CD&V dinsdagmorgen in allerijl op zoek naar een opvolger. De voorbije uren doken daarbij verschillende namen op, zoals staatssecretaris Hendrik Bogaert of Caroline Ven, topvrouw van het ondernemersplatform VKW.

Minister-president Kris Peeters sloot eerder zo goed als uit dat een CD&V-minister uit de Vlaamse regering de plaats van Steven Vanackere zou innemen.

'Onterechte insinuaties'

Beke gaf op de persconferentie eerder vandaag ook commentaar bij het vertrek van Vanackere. 'Steven Vanackere heeft persoonlijk beslist ontslag te nemen na de aanhoudende en onterechte insinuaties en verdachtmakingen', klinkt het. 'Wij hebben veel begrip voor het feit dat politici ook maar mensen zijn'.

Beke zegt dat Vanackere onterecht is aangevallen in de media en door andere politieke partijen, al noemde hij die niet bij naam. 'Wie het schoentje past, trekke het aan'. 'Blijkbaar volstaat het niet dat een ceo (Clijsters van Belfius, red) in het parlement komt zeggen dat er geen tussenkomst is geweest'.

In de hele saga was er kritiek van de N-VA, maar ook van binnen de eigen meerderheid. De liberale coalitiepartners opperden de voorbije week zelf de optie van een onderzoekscommissie. 'Iedereen, ook in de regering, kan toch altijd vragen stellen als die er zijn', zei Beke. 'Als je in een regering zit, moet er vertrouwen zijn'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees