Chronologie. Het ACW-dossier

Chronologie. Het ACW-dossier

Foto: BELGA

BRUSSEL -

Sinds het ACW op 14 februari beschuldigd werd van ‘fiscale fraude' door de N-VA, is er heel wat heisa in verband met de organisatie. De problematiek draaide dinsdag uit op het ontslag van Minister van Financiën Steven Vanackere. Omdat niet iedereen de problematiek van nabij volgde, is hier een overzicht.

 

14 februari 2013 - N-VA beschuldigt de christelijke arbeidersbeweging ACW van ‘fiscale fraude' . Er wordt gesproken van schriftvervalsing, belangenvermenging en misbruik van vennootschapsgoederen. N-VA eist een parlementaire onderzoekscommissie. ACW-topman Patrick Develtere ontkent de beschuldigingen.

15 februari 2013 - John Crombez, de staatssecretaris voor Fraudebestrijding, laat weten dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) het ACW zal onderwerpen aan een fiscaal onderzoek. De christelijke arbeidersbeweging zegt dat ze voluit zal meewerken aan het onderzoek. Als de beschuldigingen van N-VA kloppen, riskeert het ACW een miljoenenboete.

17 februari 2013 - Het ACW vraagt dat de valse verdachtmakingen stoppen en bevestigt nogmaals volledige medewerking aan welk fiscaal of juridisch onderzoek dan ook.

18 februari 2013 - De christelijke vakbond ACV neemt afstand van het ACW. ACV-voorzitter Marc Leemans en algemeen secretaris Claude Rolin sturen een interne mail naar de kaderleden van de christelijke vakbond. De Morgen en Het Laatste Nieuws kunnen die mail inkijken en besluiten dat ‘de katholieke zuil uiteenvalt'. Ook Groen en Vlaams Belang eisen nu een onderzoekscommissie. CD&V wil geen breuk met het ACW. Vicepremier Steven Vanackere (CD&V) gaat ervan uit dat de beschuldigingen niet kloppen. ACW wil zo snel mogelijk een fiscaal onderzoek.

19 februari 2013 - Het ACW valt uiteen. Bij de geledingen van de arbeidersbeweging klinkt steeds luider verzet tegen de financiële praktijken van het moederhuis. De schade aan het imago en de geloofwaardigheid van het ACW zijn ondertussen zo groot dat de geledingen niet in een adem met het moederhuis genoemd willen worden. Fiscalist Axel Haelterman maakte een analyse van de boeken van de cvba, in opdracht van het ACW en liet weten dat ACW niet in de fout ging. Het ACW wil een nieuwe start nemen. Ze denken aan een naamsverandering en een nieuwe koepelstructuur.

20 februari 2013 - De christelijke arbeidersbeweging wil klacht indienen tegen N-VA fractieleider Jan Jambon en N-VA Kamerlid Peter Dedecker, die de beschuldigingen aan het adres van het ACW voor het eerst uitten. N-VA betwist de analyse van fiscaal expert Axel Haelterman.

24 februari 2013 - Bart De Wever reageert voor het eerst op het schandaal bij ACW. ‘De beschuldigingen zijn nagegaan en bewezen door experts. Wat ACW heeft gedaan, kan absoluut niet', aldus De Wever. ‘Het zou dan ook fundamenteel oneerlijk zijn om de verantwoordelijken daarvan niet voor de rechter te brengen.'

25 februari 2013 - Een interne nota lekt uit. Daarin staat dat het ACW erover zou denken, gebruik te maken van het systeem van notionele aftrek op een bedrag van 110 miljoen euro belastinggeld dat de organisatie ontving van Belfius voor de afkoop van winstbewijzen . ACW-topman Develtere laat weten dat de mogelijkheid enkel onderzocht werd om banenverlies te vermijden. Minister van Financiën Vanackere laat weten dat de formule van de notionele intrestaftrek een wettelijk verankerde formule is die met reden werd ingevoerd. Ook MR dreigt nu met parlementaire onderzoekscommissie.

26 februari 2013 - CD&V mengt zich nu openlijk in de strijd. Minister-president Kris Peeters schrijft een open brief aan de 200.000 vrijwilligers om hen een hart onder de riem te steken. Het ACW staat niet meer alleen in de strijd tegen N-VA . Belfius ontkent geheime afspraken met het ACW. Even later laat vicepremier en minister van Financiën Vanackere in een kort persbericht weten dat hij niet op de hoogte is of moet zijn van bijkomende commerciële overeenkomsten tussen Belfius en het ACW.

27 februari 2013 - Open VLD eist van Vanackere volledige klaarheid in het ACW- dossier. Indien dat niet gebeurt zullen de liberalen de roep om een onderzoekscommissie steunen.

28 februari 2013 - De Tijd kan een document inkijken waarin staat dat Belfius jaarlijks vier miljoen euro aan het ACW betaalt als de christelijke arbeidersbeweging en de deelorganisaties zich onthouden van publieke verklaringen die de reputatie en het imago van de staatsbank kunnen schaden. Het BBI brengt een bezoek aan het hoofdkwartier van het ACW. Het gaat niet om een inval, maar om een eigen verzoek. CD&V minister Steven Vanackere antwoordt op vragen van het federale parlement en ligt onder vuur. Er wordt een hoorzitting voor de toplui van ACW en Belfius georganiseerd.

1 maart 2013 - Jos Clijsters, CEO van Belfius, zegt dat minister Vanackere nooit tussenkwam bij de overeenkomst met het ACW. De oppositie blijft aandringen op een onderzoekscommissie.

2 maart 2013 - Oppositieleden Jan Jambon (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (LDD) vragen in De Zevende Dag om het contract dat werd gesloten tussen het ACW en Belfius te kunnen inzien. Luk Van Biesen van Open VLD gaat daarin mee.

3 maart 2013 - Een bestuurslid van Belfius, Wouter Devriendt, heeft een vaste plaats op het kabinet van minister van Financiën Steven Vanackere. Er rijzen opnieuw vragen over de rol van Vanackere in de deals tussen Belfius en het ACW.

5 maart 2013 - Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere neemt ontslag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees