De opvolger mag vooral geen ACW’er zijn

Steven Vanackere is weg, nu moet er op een opvolger komen. Slechts een handvol christendemocraten komen daarvoor in aanmerking. Zeker omdat het ditmaal geen ACW’er mag zijn.

Wouter Beke:

De meest logische opvolger voor Steven Vanackere zou Wouter Beke zijn. Beke zou het meest beslagen op het ijs komen: als partijvoorzitter onderhandelde hij het regeerakkoord. Hij kent de begroting, de financieringswet en de staatshervorming. Beke zou naadloos zorgen voor de continuïteit die de deze regering zo hard nodig heeft, zeker nu ze maar zo kort meer te regeren heeft. Nog een plus van Beke: hij is geen ACW’er. Beke is wat men in de CD&V een standenloze noemt.

Maar aan de transfer van Beke zijn natuurlijk ook nadelen verbonden. Hij is op dit moment partijvoorzitter, en dan moet op korte termijn een vervanger gevonden worden. Mogelijkheden genoeg: Pieter De Crem droomt al jaren van het partijvoorzitterschap, en zeker de naam van Hilde Crevits circuleerde al meermaals. Maar het aanstellen van een partijvoorzitter is bij CD&V altijd weer een moeilijk proces, waarbij de verschillende standen in de partij alles op een weegschaaltje afwegen.
Foto: Jimmy Kets

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees