Boogerd bekent eindelijk dopinggebruik: 'Ik wilde meedoen aan de top'

Boogerd bekent eindelijk dopinggebruik: 'Ik wilde meedoen aan de top'

Foto: Imageglobe

Michael Boogerd heeft aan de Nederlandse krant NRC Handelsblad en de Nederlandse openbare omroep NOS eindelijk toegegeven dat hij doping heeft genomen. De geruchten over dopinggebruik van de Nederlandse wielrenner werden de afgelopen maanden hardnekkiger, maar tot gisteren ontkende hij steeds de feiten.

De voormalig kopman van de Rabobank Wielerploeg bekende in een exclusief televisie-interview met NOS Sport dat hij van 1997 tot het einde van zijn carrière in 2007 gebruik maakte van epo, bloedtransfusies en cortisonen. Het interview is vanavond te zien om 19.00 uur op Nederland 1. In de reportage vertelt de ex-renner van Rabobank dat in de Waalse Pijl van 1994 enkele renners van het Italiaanse Gewiss het peloton kleineerden. 'Je staat op zeker moment voor een duivels dilemma. Ik wilde meedoen aan de top. In '97 was voor mij het keerpunt, toen heb ik de keuze gemaakt.'

Amstel Gold Race en Tourrit naar La Plagne

Boogerd won in die periode onder andere de Amstel Gold Race, de Brabantse Pijl (2x) en Parijs-Nice. In de beruchte 'Festina Tour' van 1998 werd hij vijfde. In 2002 won hij de Touretappe naar La Plagne. 'Ik besef dat die zege in de ogen van het publiek nu misschien besmet zal zijn', bekent Boogerd. 

'Het was in periodes, meestal trainingsperiodes, ter voorbereiding op wedstrijden. Ik heb ook vaak genoeg de Tour schoon gereden', vertelt Boogerd aan de NOS.  De Nederlandse begon in 1997 met het gebruik van epo en schakelde later over op bloedtransfusies. 'Epo werd te riskant. Ze konden het op zeker moment beter opsporen, daarom ging ik op zoek naar iets anders', bekende de Nederlander.

Stefan Matschiner

Zo belandde hij uiteindelijk in Wenen bij een laboratorium met de naam Hamanplasma. 'Ik heb het gedaan. Ik ben naar Wenen gevlogen en heb daar gebruik gemaakt van bloedtransfusies. Ik liet bloed afnemen met het doel het later weer in te brengen. Punt.' Vorige week lekte al uit in de Nederlandse pers dat Boogerd bijna 17.000 euro betaald had aan de Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner.

'Ik noem geen namen'

Boogerd is al de achtse oud-renner van het Nedelandse Rabobank die dopinggebruik opbiecht. Toch weigert hij namen te noemen van ploegmakkers, teamdokters of ploegbazen. 'Ik noem geen namen. Ik heb me goed laten informeren en ben vervolgens zelf op zoek gegaan. Het was mijn verantwoordelijkheid, mijn keuze.'


 

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.