Gewezen prof zou voorzitter Jonge Renners Roeselare worden

Wielermilieu rouwt na overlijden Luc Wallays

Het overlijden van Luc Wallays is een groot verlies voor de Roeselaarse en Vlaamse wielerwereld. Foto: sbr

Roeselare -

In het Heilig-Hartziekenhuis is oud-wielrenner Luc Wallays overleden. De 51-jarige Roeselarenaar was topsportcoördinator bij Wielerbond Vlaanderen en stond op het punt om voorzitter te worden van de Jonge Renners Roeselare.

Luc Wallays vocht al een zestal jaar tegen kanker. Twee keer had hij de ziekte overwonnen, maar sinds vier weken verbleef hij opnieuw in het Heilig-Hartziekenhuis. Een longaandoening is er hem dinsdagmiddag fataal geworden.

Het overlijden van Luc Wallays is een groot verlies voor de Roeselaarse en Vlaamse wielerwereld. Voor hij in 1984 prof werd, won hij als jonge belofte de Ronde van Aosta. In 1985 nam hij deel aan de Ronde van Frankrijk.

‘Ik kende Luc al van toen we nog jong waren. Aan ambitie ontbrak het hem niet. Zo vertelde hij mij dat hij ooit in het geel zou rijden in de Ronde van Frankrijk. Helaas is het er nooit van gekomen. Een bacterie, die hij in Chili had opgelopen, nekte zijn wielercarrière. Luc was één van de eerste wielrenners met een universitair diploma', zegt Patrick Lefevere, manager van Omega Pharma-QuickStep.

Na zijn profcarrière ging Wallays aan de slag als kinesitherapeut, maar hij bleef bezeten door de wielersport.

Als tweede vader

Hij was de oom en trainer van de broers Jelle en Jens Wallays uit Staden.

‘Luc was als een tweede vader voor ons. Omdat hij en mijn tante Karin Bekker zelf geen kinderen hadden, leefden ze enorm mee met mij en mijn broer', zegt Jelle (23), derdejaarsprof bij Topsport Vlaanderen-Baloise.

Luc Wallays was ook sportmanager bij wielerclub Jonge Renners Roeselare. ‘De afspraak was dat Luc mij na de ploegvoorstelling zou opvolgen als voorzitter van de Jonge Renners terwijl ik mij meer achter de schermen met het financiële luik zou bezighouden. Door zijn opname in het ziekenhuis was het er helaas nog niet van gekomen. Het verlies van Luc is een bijzonder zware klap voor de Jonge Renners. Hij was de man van de duizend ideeën. Zo wilde hij tegen 2015 een nieuw model op poten zetten met een keurgroep van junioren', getuigt afscheidnemend voorzitter Marc Demeulenaere.

Niet te schatten verlies

Ook voor de Wielerbond Vlaanderen is het overlijden een zware klap. ‘Luc was sinds 2008 topsportcoördinator van de Wielerbond en in die functie eindverantwoordelijke voor de budgetten die wij van de overheid krijgen, coördinator van de bondscoaches en een van de bezielers van de Topsportschool in Gent', zegt directeur Hans Vandeweghe van de Wielerbond. ‘Niemand is onvervangbaar, maar het zal toch verdomd moeilijk worden om het verlies van Luc op te vangen. Zelfs tijdens zijn ziekte bleef hij bezeten door zijn job.'

In de Sint-Michielskerk van Roeselare wordt aanstaande zaterdag om 9.30 uur afscheid genomen van Luc Wallays.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio