Goochelaar ‘tovert zichzelf weg'

Gerard Bakardy, een 55-jarige amateurgoochelaar uit Stabroek, wordt door een beroemde Amerikaanse collega voor de rechter gedaagd voor diefstal van zijn veertig jaar oude succestruc. Maar hoe kan je een illusionist vervolgen die zichzelf laat verdwijnen?

Het goochelwereldje volgt al enkele maanden met argusogen een fascinerende juridische twist rond het eigendomsrecht over een goocheltruc.

De Roos en haar Schaduw is een klassieker. De goochelaar snijdt met een mes in de schaduw van een roos, terwijl op wonderbaarlijke wijze ook de blaadjes van de echte bloem afvallen. De Amerikaanse illusionist Raymond Teller, van het beroemde duo Penn & Teller, voert de truc al veertig jaar op.

Stabroekenaar Gerard Dogge, die als hobby onder de artiestennaam Gerard Bakardy wel eens trucs uit zijn mouw mag schudden, vond die klassieke truc zo geniaal dat hij maandenlang oefende op een ‘verbeterde versie' ervan. Toen hij die had gevonden, plofte hij een filmpje van De Bakardy Roos op YouTube en bood het geheim achter de act te koop aan voor 3.000 euro per opvoering.

Groot was Bakardy's verbazing toen de Amerikaanse maestro himself belde en voorstelde om zijn truc te kopen. Na lange onderhandelingen bood Teller uiteindelijk 125.000 euro. Maar Bakardy weigerde.

Prompt schakelde Teller over op een andere tactiek: hij sleepte de Stabroekenaar voor de rechter in Las Vegas wegens inbreuken op het copyright. Hij eist een schadevergoeding van 300.000 dollar. De beroemde illusionist kreeg de rechter zo ver dat hij Bakardy mocht zoeken via een privédetective en een soort ‘Wanted'-advertenties in kranten.

Toen dat niets opleverde, kon rechter James Mahan niet anders dan besluiten dat ‘de beklaagde niet in België noch een ander Europees land gelokaliseerd kan worden'. Had onze Vlaamse hobbygoochelaar met succes een verdwijntruc op zichzelf toegepast?

Voorzorgen genomen

‘Het feit dat u mij na enkele uren zoeken aan de lijn hebt, bewijst dat ik die truc dan nog wat moet bijschaven', lacht Gerard Bakardy. ‘Alle gekheid op een stokje: ik ben helemaal niet ondergedoken in het buitenland en de rechter weet ondertussen waar ik te vinden ben. Maar ik heb wél mijn voorzorgen genomen. Las Vegas is niet de meest betrouwbare plek in Amerika, zeker niet na dreigtelefoons waarin werd gezegd: We zullen ú eens laten verdwijnen .'

Gerard Bakardy zal over enkele maanden in Las Vegas zichzelf verdedigen. ‘Teller laat zich omringen door acht juristen van het Amerikaanse topkantoor Greenberg Traurig. Ik heb het geld niet om daar een evenwaardige batterij advocaten tegenover te zetten. Maar ik sta recht in mijn schoenen. Als hij vindt dat ik zijn truc imiteer, zal ik hem uitdagen om mijn verbeterde versie na te doen. Dat zal hem niet lukken.'

Bakardy heeft op zijn beurt voor de Antwerpse rechtbank een proces ingespannen tegen het Amerikaanse icoon wegens laster en eerroof. De zaak komt voor in juni. Benieuwd of een van de rivaliserende goochelaars daar nog een wit konijn uit zijn hoed tovert.

Corrigeer

MEER NIEUWS