Sloping voetbaltempel kan al eind augustus beginnen

Nieuwe woonwijk vervangt Ottenstadion

Nieuwe woonwijk vervangt Ottenstadion

Het Jules Ottenstadion is straks enkel nog een herinnering.

Gentbrugge -

Tegen 2018 zal op de plek waar nu nog het Jules Ottenstadion staat, een wijk verrijzen met 180 tot 200 woningen. De wijk wordt opgetrokken rond een park van ongeveer een hectare, het Buffalopark. ‘Het moet een voorbeeldwijk voor stadsontwikkeling-van-de-21ste-eeuw worden', zegt Tom Balthazar (SP.A), schepen van Ruimtelijke Ordening.

Voetbalclub AA Gent verhuist nog deze zomer naar het nieuwe Arteveldestadion aan de Ottergemsesteenweg. Daardoor komt het Jules Ottenstadion, dat middenin een woonwijk in Gentbrugge ligt, vrij. Het Stadsontwikkelingsbedrijf (SOB) onderhandelt nog met Gantoise Hockey en Tennisclub die er nog tennisterreinen en een hockeyveld in eigendom heeft.

‘Het plan is om die club te verhuizen naar de Noorderlaan, aan de Watersportbaan. Er is al een ruimtelijk uitvoeringsplan goedgekeurd om dat mogelijk te maken', zegt Tom Balthazar.

Middenstip

In dat geval kan een groot terrein worden ontwikkeld. Bedoeling is dat de woonwijk rond een park met een oppervlakte van een hectare wordt opgetrokken. De intentie leeft om de middenstip van het voetbalterrein te bewaren en een plek in de nieuwe wijk te geven als herinnering aan AA Gent. Eerst moeten het stadion en de bijhorende gebouwen worden gesloopt. Dat werk zal al in augustus beginnen en zal ongeveer zes maanden duren. Daarna wordt het braakliggende terrein ingezaaid. Dat kan tijdelijk worden gebruikt. Over de invulling zullen de stad en het SOB beslissen in overleg met de buurt.

In 2006 werd een eerste studie gemaakt om de mogelijkheden voor die terreinen op een rij te zetten. Er zal een nieuwe studie worden uitgevoerd. Daarna komt er een oproep voor kandidaten. Opzet is dat er met een privé-projectontwikkelaar wordt gewerkt.

‘De stad stelt wel de voorwaarden vast en de buurtbewoners krijgen inspraak in de plannen voor de nieuwe woonwijk. Wij willen dat het een voorbeeldwijk voor de 21ste eeuw wordt, zowel voor energiegebruik, woningtype, als mobiliteit. Het moet een verkeersluwe wijk worden met vooral gezinswoningen en grondgebonden woningen', zegt Balthazar.

Ruim tien jaar geleden was de overlast voor de buurt de aanleiding om op zoek te gaan naar een nieuwe vestigingsplaats voor AA Gent. Dat werd een terrein langs de Ottergemsesteenweg, waar vroeger de groothandelsmarkt was gevestigd.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio