De dood komt uit Kameroen

Al twaalf Belgen gestorven na liefdesavontuur in Afrika

© Mine Dalemans

Het klinkt macaber, maar deze week hopen Jean en Nancy Jacques van de wetsdokter te horen dat hun vader Lambert Jacques (66) in Kameroen stierf door vergiftiging. Dan hebben ze het bewijs dat Lamberts ‘treurende weduwe', Christel Ntsama (29), hem vermoordde. ‘Hem 10.000 euro aftroggelen was niet genoeg. Hij moest dood.'

Lambert Jacques had zijn Kameroense schone in 2008 na een tip van een Afrikaanse vriendin leren kennen via de datingsite Jecontacte.fr. Twee weken chatten bleek voldoende om de impulsieve Lambert te overtuigen voortaan om de twee weken geld te storten. Telkens via Western Union. 'Die vrouw heeft hem minstens 10.000 euro afgetroggeld', zegt zoon Jean.

Jecontacte.fr is een van de vele chatsites waar Kameroense vrouwen hun troeven uitspelen. Vraag het maar aan de ­nabestaanden van Mikaël Pietquin, Patrick Devoghel, Stéphane S., Claude G. en vermoedelijk vele anderen die in dezelfde val liepen.

Allemaal Franstalige mannen, allemaal spoorslags verliefd geworden op een zwarte parel aan de andere kant van de wereld. Helaas hebben ze nog iets gemeen: hun amoureuze avontuur in Kameroen werd hun dood. Telkens in mysterieuze omstandigheden, telkens enkele weken na hun aankomst in het Afrikaanse land.

Moeilijk te bewijzen

In februari 2011 luidde Buitenlandse Zaken de alarmbel. De overheidsdienst bracht het federale parket op de hoogte van negen gevallen sinds 2005. Recent kwamen er daar nog drie bij, waaronder dat van Lambert Jacques. Vermoedelijk stapten ook niet alle nabestaanden naar het gerecht.

Te veel gevallen om nog van toeval te kunnen spreken. ‘Maar bewijzen dat het inderdaad om kwaad opzet gaat, meer bepaald vergiftiging, is zeer moeilijk', klinkt het bij het parket. Binnen afzienbare tijd komt er een infovergadering voor alle nabestaanden. Vergiftigd of niet? Dat is de vraag. In sommige gevallen klonk de officiële versie – malaria, een longembolie of een hartaanval – aannemelijk, in de meeste hoegenaamd niet. In veel dossiers verhinderde een snelle crematie een grondig onderzoek.

Crematie tegenhouden

Longembolie of een hartstilstand, zo stond het ook op het enige ‘officiële' papier dat Nancy en Jean vanuit Kameroen kregen. ‘Papa is de 14de of 15de december 2012 overleden in een ziekenhuis in de hoofdstad', vertelt Nancy. ‘Zelfs het tijdstip is onduidelijk.'

Jean en Nancy konden via het consulaat verhinderen dat hun vader gecremeerd en begraven werd. Binnen enkele dagen komt een Luikse wetsdokter met zijn autopsierapport. Het staat al vast dat Lambert Jacques in één maand bijna twintig kilo vermagerde. En heus niet alleen van de hitte.

Vergiftiging of niet, het maakt een wereld van verschil voor een mogelijke gerechtelijke vervolging. Al maakt Nancy zich geen illusies: ‘We blijven achter met papa's schulden. Hij leefde als god in Afrika maar betaalde hier zijn rekeningen niet. De hele affaire maakt ons kwaad en triest.'

Niet zo bij de ‘rouwende weduwe' Christel Ntsama, konden we zelf vaststellen. Amper twee dagen na Lamberts dood was ze al opnieuw actief, op dezelfde datingsite. Op zoek naar haar volgende rijke droomprins.Lees het volledige verhaal in de weekendkrant van Het Nieuwsblad.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie