61 jaar cel geëist, 57 jaar gekregen

Belg krijgt enorme straf voor huurmoord in Costa Rica

Didier Gryson zou het slachtoffer zijn van een politiek spelletje, meent zijn zus.

OTTENBURG - De Belg Didier Gryson (46) is in Costa Rica veroordeeld tot een gevangenisstraf van 57 jaar voor de moord op de minnares van zijn ex-vrouw. Het openbaar ministerie had zelfs 61 jaar cel geëist. ‘En eigenlijk is er geen enkel bewijs', zegt zijn advocaat.

Al bijna tien jaar woonde Didier Gryson in Costa Rica toen hij vernam dat zijn Frans-Italiaanse vriendin Sylvia Spendido (41) regelmatig de lakens deelde met de Argentijnse Alejandra Erpen (37). Een jaloerse Gryson uitte daarop verschillende keren ernstige bedreigingen aan het adres van beide vrouwen. In juli 2011 liep zijn relatie op de klippen.

Anonieme tip

Maar Gryson kreeg pas echt problemen toen Alejandra Erpen in september 2011 vlak voor haar huis werd doodgeschoten. Want een anonieme tipgever zette de politie op het spoor van een huurmoordenaar, en die besloot daarop de Belg achter de tralies te zetten. De bedreigingen die Gryson uitte midden in een vechtscheiding, bleken voor het gerecht voldoende om hem te veroordelen tot 57 jaar cel. In een Costa Ricaanse gevangenis.

De enorm zware gevangenisstraf is een optelsom van verschillende veroordelingen: 35 jaar cel als opdrachtgever voor de moord, 20 jaar cel voor een poging tot huurmoord op de zus van Erpen – die bij de aanslag gewond raakte aan haar hand – en nog eens twee jaar cel omdat hij destijds afluisterapparatuur plaatste in het huis van zijn ex-vrouw. En zeggen dat Gryson er dan eigenlijk nog ‘goedkoop' van af komt, want het openbaar ministerie had 61 jaar gevraagd.

‘Geen enkel bewijs'

Onbegrijpelijk, meent zijn advocaat Frederic Matthys. ‘Want de anonieme beller heeft helemaal niet naar Gryson verwezen als opdrachtgever, wel naar een familielid van het slachtoffer. Er is bovendien nooit bewezen dat Gryson contact heeft gehad met de moordenaar. De speurders hebben ook nooit andere pistes onderzocht, bijvoorbeeld in de omgeving van de familie van Erpen, zoals de tipgever eigenlijk beweerde. Er is geen enkel bewijs, het gerecht heeft enkel de bedreigingen.'

Judith Gryson, de zus van Didier, denkt dat haar broer het slachtoffer is van een politiek spelletje. ‘Vanuit Argentinië (het geboorteland van het slachtoffer, nvdr.) is er druk gezet op het gerecht in Costa Rica. Dat gerecht zag bovendien zijn kans schoon om eens uit te pakken met een opgeloste moord. Dat de familie van Erpen betrokken is bij drugshandel en witwaspraktijken zagen ze gemakshalve over het hoofd. We gaan zeker in beroep tegen de veroordeling. Hopelijk krijgen we ook nog wat steun van de Belgische regering, hoewel Buitenlandse Zaken al sinds de moord weigert iets te doen.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio