Kosten van werken zijn nu grotendeels voor overheid

Urselse kerk wordt voortaan beschermd

Urselse kerk wordt voortaan beschermd

De klassering van de Urselse kerk als beschermd monument is goed nieuws voor de gemeente. Foto: mye

Ursel -

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) heeft zijn handtekening gezet onder het klasseringsbesluit dat van de Urselse kerk een beschermd monument maakt. Het koor en de toren waren al geklasseerd, maar nu is het hele gebouw beschermd.

De Urselse Sint-Medarduskerk gaat al een paar eeuwen mee. Rond de jaren 1400 werd ze gebouwd op de heuvelrug die Zomergem met Oedelem verbindt. Het oorspronkelijke grondplan van de kerk bestond uit een kruis. Van dit middeleeuwse bouwwerk waren enkel al het koor en de achtkantige fraaie spitse toren geklasseerd, maar nu heeft Bourgeois dus de volledige kerk beschermd.

Grote kunstwaarde

Het klasseringsbesluit somt enkele erfgoedkundige elementen op die de kerk waardevol maken: ‘De artistieke waarde van het kerkgebouw ligt vooral in het nog deels 17de en 18de eeuwse meubilair met rijkelijk gebeeldhouwde barokke preekstoel uit 1667, 18de eeuwse portiekaltaren, koorlambrisering en -banken en drie biechtstoelen waarvan één gedateerd uit 1726. Het 18de eeuwse orgel van Pieter van Peteghem met bijhorende stijlvolle orgelkast getuigt van een grote kunstwaarde. Dit oorspronkelijke balustrade-orgel is een zeldzaam voorbeeld van een orgel uit de beginperiode van de stamvader van de internationaal gerenommeerde orgelmakerdynastie.'

Verkoop onderpastorij

De bescherming betekent goed nieuws voor de gemeente, want als er werken moeten gebeuren aan de kerk komt de hogere overheid voor 80 procent tussen in de kosten. ‘Tien procent is dan nog voor de gemeente en tien procent voor de kerkfabriek, indien ze dit financieel aankunnen', zegt burgemeester Fredy Tanghe (GROEP9910).

‘Dit laatste moet zeker het geval zijn, want de kerkfabriek staat op het punt om twee hectare grond en de onderpastorij aan de Briel te verkopen. Die inkomsten kunnen dan gebruikt worden voor latere infrastructuurwerken of de restauratie van het orgel.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio