Gedaan met 's nachts films huren

Videotheek Standing legt de boeken neer

Videotheek Standing legt de boeken neer

De videotheek in de Bagattenstraat was vele jaren een begrip bij de studenten. Foto: fvv

Gent -

Videotheek Standing in de Bagattenstraat heeft de boeken neergelegd. De zaak is failliet. De videotheek was generaties lang een begrip bij de Gentse studenten, vooral omdat de zaak elke dag tot een stuk in de nacht open bleef.

Met videotheek Standing verdwijnt een gekende zaak uit de buurt rond de Blandijnberg. De videotheek met de vertrouwde blauwe neonverlichting, die in zijn gloriejaren wel tot vijf uur 's ochtends open bleef, groeide uit tot een begrip, vooral bij de studenten. Klanten konden er de laatste jaren nog tot één uur 's nachts kiezen uit een stevige collectie van 15.000 films.

Overgenomen

De videotheek werd een vijftal jaar geleden overgenomen, maar de uitbater zag zich begin dit jaar genoodzaakt om de boeken neer te leggen. De verlichting brandt nog, maar Standing is al sinds 15 januari gesloten.

Standing werd ondertussen failliet verklaard. Er is een curator aangesteld. Mensen die nog materialen hebben uit de 15.000 films tellende collectie, worden doorverwezen naar videotheek Roxy Center op het Sint-Pietersplein.

In het Gentse zijn de laatste jaren, net zoals in heel het land, verschillende videotheken gesloten. Uitbaters wijzen de concurrentie van het internet en digitale televisie als oorzaken aan.

‘Via digitale televisie van Telenet of Belgacom kan je tegenwoordig voor 3 euro een film lenen zonder uit je zetel te komen', klinkt het. Toch zou de filmverhuur volgens uitbaters momenteel goed stand houden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio