Play-off 3 op de helling door problemen Beerschot

Play-off 3 op de helling door problemen Beerschot

Foto: blg

ANTWERPEN/BRUGGE -

Het water staat Beerschot aan de lippen. De ratten dienden bij de rechtbank van koophandel een verzoek in tot bescherming tegen hun schuldeisers. Bij Cercle hopen ze intussen dat de Antwerpse club daardoor de licentie voor eerste klasse misloopt, zodat Play-off 3 zelfs niet moet worden gespeeld.

Sportief beleeft Beerschot barre tijden en dat ook de financiële situatie van de club er niet rooskleurig uitzag, was al langer geweten. Maar nu voorzitter Patrick Vanoppen bij de rechtbank van koophandel een verzoek tot bescherming tegen de schuldeisers indiende, lijkt de situatie bijzonder alarmerend. De komende tien dagen neemt de rechtbank van koophandel de aanvraag in beraad. Krijgt de Antwerpse club groen licht, dan heeft ze zes maanden de tijd om al haar schulden - volgens Vanoppen gaat het om maar liefst vijftien miljoen euro - af te betalen en blijven de deurwaarders weg. Zo niet dreigt Beerschot problemen te krijgen met zijn licentie voor eerste klasse.

‘In het reglement staat nergens dat clubs met zo'n gerechtelijk akkoord geen licentie zouden mogen krijgen', stelt assistent-licentiemanager Nils Van Branteghem. ‘Maar dat wil ook niet zeggen dat Beerschot zijn licentie automatisch wél krijgt. De commissie zal de zaak toch moeten beoordelen. Tegen morgen (vandaag, nvdr.) verwacht ik alle documenten van Beerschot en dan gaan we het bekijken.'

Cercle schakelt juristen in

In Brugge volgen ze de zaak intussen op de voet. Cercle speelt zaterdag een overbodige wedstrijd tegen Beerschot maar daarna volgen in Play-off 3 nog eens vijf rechtstreekse duels om degradatie te voorkomen. Wat de vereniging vooral wil vermijden, is dat pas na afloop van het seizoen, als alles beslist is, blijkt dat Beerschot de boeken dicht moet doen, terwijl Cercle zelf intussen rechtstreeks gedegradeerd is. Cru gesteld: als het op tijd bekend raakt dat Beerschot wegens financiële problemen zijn licentie kan mislopen of zelfs failliet gaat, zou Cercle Play-off 3 kunnen vermijden en de eindronde tegen de tweedeklassers kunnen spelen. Als die dan al niet begonnen is, want de Ratten kunnen altijd in beroep gaan.

‘Wij bonden destijds al de kat de bel aan door beslag te leggen op de tv-gelden van Beerschot, omdat zij ons geld moesten nadat Glen De Boeck bij ons werd weggehaald', zegt Cercle-voorzitter Paul ­Vanhaecke. ‘We weten natuurlijk niet hoe sterk het licentiedossier van Beerschot is, maar wij zijn in elk geval op alles voorbereid. Onze juristen volgen de zaak op de voet en wij zullen niet nalaten om stappen te ondernemen. Een paar jaar geleden (in mei 2009, nvdr.) kreeg Moeskroen ook nog een licentie maar ging het een paar maanden later wel failliet en was het kwaad ondertussen al geschied.'

In 2008-2009 was het Dender dat uit eerste klasse degradeerde, terwijl het – achteraf gezien – door het faillissement van Moeskroen in eerste had kunnen blijven. Cercle wil voor zichzelf zo'n scenario vermijden. Met Filip ­Ducheyne en Philippe Valcke telt de vereniging twee juristen in de beheerraad en vooral Valcke is een specialist in de materie. Hij onderzoekt nu welke rechtsmiddelen groen-zwart heeft.

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.