Mbokani dé topverdiener in België met 1,8 miljoen euro

Mbokani dé topverdiener in België met 1,8 miljoen euro

Foto: Photo News

De lonen van voetballers zijn eigenlijk taboe, maar toch slaagden wij erin om een top tien van de best verdienende spelers in België op te stellen. Dieumerci Mbokani is met ­1,8 miljoen euro bruto de absolute grootverdiener en Anderlecht is met drie man in de top vijf de beste betaler. Ook bij Club Brugge is er geen reden tot klagen. Bovendien genieten onze profsporters nog altijd van een gunstig fiscaal regime.

Wij stelden onze top tien van best verdienende voetballers in België op via contacten met spelers, bestuurders en makelaars. De bedragen die we noemen zijn bruto salarissen zonder de premies.

Het zijn de toppers van Anderlecht die de jackpot winnen. Het podium kleurt volledig paars-wit met topverdiener Dieumerci Mbokani die met zijn 1,8 miljoen euro ­Jovanovic (1,7 miljoen) net voorblijft en ook Lucas Biglia (1,5 miljoen) overstijgt. Demy de Zeeuw zit eveneens in deze categorie, maar hij hangt nog af van zijn moederclub Spartak Moskou. Anderlecht is zonder twijfel de gulste werkgever want ook De Sutter zit boven het miljoen. Andere Brusselaars zoals Gillet, Proto en ­Suarez strijken dan weer tussen de 700.000 en 850.000 euro bruto op. De Argentijn zal wel opklimmen in de stand als hij straks zijn nieuw contract tot 2017 tekent.

Na de kampioen is Club Brugge het meest genereus met drie spelers boven het miljoen. Topschutter Carlos ­Bacca kreeg onlangs een opwaardering van zijn contract. Bij Standard is Jelle Van Damme de uitzondering die de regel bevestigt. De ­Rouches betalen gewoonlijk niet veel. Van Damme zit tegen het miljoen terwijl seizoensrevelatie Imoh Ezekiel blijft steken op een bedrag tussen de 300.000 en 350.000 euro per jaar. Bij Genk steken Jelle Vossen (1 miljoen) en Elyaniv Barda (950.000 euro) boven het maaiveld uit.

Beter regime

Deze bedragen doen uw oren ongetwijfeld tuiten, maar niet alle eersteklassers betalen zoveel. Bij een club als Bergen is het gemiddelde jaarsalaris bijvoorbeeld maar 120.000 euro bruto of omgerekend zo'n 5.000 euro netto in de maand. Toch niet direct een som om een Ferrari mee te kopen. Zo'n blitse auto kunnen de toppers zich uiteraard wel aanschaffen. Wij vroegen ons nog af hoeveel Jovanovic en co. netto overhouden van die bruto bedragen.

‘In tegenstelling tot gewone werkmensen, genieten professionele sporters in ons land nog altijd van een gunstiger regime', zegt sporteconoom ­Trudo Dejonghe. ‘Omdat ze een korte en risicovolle carrière hebben moeten bijvoorbeeld voetballers boven de 26 jaar maar 33 procent afdragen aan de belastingen terwijl dat anders tot 50 procent is in België. Voor jonge voetballers is het regime zelfs nog beter. Daarnaast moeten de spelers ook nog een deeltje afstaan aan een pensioenfonds dat ze op hun 35ste kunnen opnemen. Trouwens, ook hun bijdrage aan de sociale zekerheid is voor hen op maat gemaakt. Normaal draagt een werknemer in België 13,07 procent van zijn brutoloon af aan RSZ, maar bij beroepssporters is dat berekend op een forfaitair bedrag. In 2011 was hun maximale RSZ-bijdrage 678 euro per maand. Met andere woorden: als ­Jovanovic bruto 1,7 miljoen per jaar verdient, houdt hij daar zo'n 1 miljoen van over. Mocht jij 1,7 miljoen verdienen dan zou jij daar een pak minder aan overhouden. Volgens mij niet meer dan 700.000 euro.'

Top-10:

1. Mbokani (Anderlecht) 1,8 miljoen
2. Jovanovic (Anderlecht) 1,7 miljoen
3. Biglia (Anderlecht)1,5 miljoen
4. Bacca (Club brugge) 1,25 miljoen
5. Tchite (Club Brugge) 1,2 miljoen
6. De Sutter (Anderlecht) 1,1 miljoen
7. Odjidja (Club Brugge) 1 miljoen
8. Van Damme (Standard) 1 miljoen
9. Vossen (Genk) 1 miljoen
10. Barda (Genk) 0,95 miljoen

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.