Verzadigde vetten kunnen ook gezond zijn

© gezondheid.be

Wetenschappers staan al jarenlang te drummen om de gezondheidsrisico's van verzadigde vetten te benadrukken, maar nu heeft een studie, die werd gepubliceerd in het 'American Journal of Clinical Nutrition', aangetoond dat een bepaald vetzuur (stearinezuur) gezond is en hartziektes kan afweren.

mgs

De deelnemers van de studie werden op een strikt dieet gezet en moesten vijf weken lang dagelijks mager rundvlees eten. Tijdens die periode daalden de schadelijke cholestergehaltes van de kandidaten met maar liefst 4 procent. Andere voedingsmiddelen die dit vetzuur bevatten zijn kip, kaas, melk, boter, eieren, pasta en aardappelen. In rood vlees en cacaobonen ligt het stearinezuurgehalte het hoogst.

Toch raden de onderzoekers niet aan om dagelijks grote porties worst en chocoladetaart te verorberen. Volgens voedingsdeskundige Michael Roussell, verbonden aan de Pennsylvania State University, is de voedzaamheid van verwerkt rundvlees niet te vergelijken met die van mager rundvlees. Wetenschappelijke voedingsdeskundige Emma Williams promoot een zuinige consumptie van dierlijk vet: 'Er is ondubbelzinnig bewijs dat stearinezuur een neutraliserende uitwerking heeft op cholesterol, maar heel wat voedingsmiddelen die dit zuur bevatten zitten boordevol andere verzadigde vetzuren die minder heilzaam zijn en het risico op cardiovasculaire aandoeningen kunnen verhogen.'

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Meer over Gezondheid

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie