9-meimarkt is aan opfrisbeurt toe

Geen paarden meer op Antwerpsesteenweg

Gent -

De 9-meimarkt in Sint-Amandsberg heeft het al jaren moeilijk. De paardenmarkt, met tal van randactiviteiten, lokt jaar na jaar minder paarden en bezoekers. Een grondige evaluatie dringt zich op om te vermijden dat de eeuwenoude markt vanzelf doodbloedt.

Gemeenteraadslid Sandra Van Renterghem (N-VA) informeerde op de gemeenteraadscommissie naar de toekomst van de 9-meimarkt. Ze wees erop dat de handelaars zich vragen stellen.

De 9-meimarkt in Sint-Amandsberg bestaat sinds 1540 en is aan de 472ste editie toe. Vlak na de oorlog waren er nog meer dan 500 paarden. In 2011 waren er, kleine en grote dieren samen, nog 200. Vorig jaar strooide het slechte weer roet in het eten. Paarden worden al lang niet meer gebruikt in de landbouw of voor transport. Vooral kwekers en liefhebbers komen nog op de markt af. De tijd dat de geur van paarden van ver je neus prikkelde en je je een weg moest banen tussen stevige paardenflanken, is voorbij.

‘Op de Antwerpsesteenweg zal je geen paarden meer zien. Ze verhuizen allemaal naar het Azaleapark', antwoordde schepen Christophe Peeters (Open VLD), bevoegd voor markten en foren. Hij vertelde dat hij alle stadskermissen wil evalueren en nadien met een frisse lei wil beginnen. ‘Sommige draaien nog goed, andere niet. De bevolkingssamenstelling is drastisch veranderd en ook de manier van zich ontspannen. We moeten de moed hebben om dingen te veranderen.'

Werken

De verhuizing heeft ook met werken te maken en het feit dat er een podium is afgevoerd, omdat een horecazaak failliet is gegaan. Peeters wil eerst overleggen met de plaatselijke middenstanders en verenigingen alvorens grote uitspraken te doen over de toekomst.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio