Argentijn Bergoglio is in meerdere opzichten een primeur

Iets na acht uur woensdag maakte de kardinaal-protodiaken, de Franse kardinaal Jean-Louis Tauran, bekend dat de Argentijn Jorge Mario Bergoglio de nieuwe paus wordt. Bergoglio behoorde niet tot de vaakst genoemde kanshebbers.

De nieuwe paus zal ‘paus Franciscus' (naar Franciscus van Assisi) genoemd worden. Hij is in meerdere opzichten een primeur. Hij is de eerste paus van het Amerikaanse continent, de eerste jezuïet en de eerste paus die zich Franciscus noemt. De laatste niet-Europese paus was Gregorius III in de achtste eeuw, meer dan 1200 jaar geleden dus.Op Johannes Paulus I na, is hij ook de eerste die een nieuwe naam kiest sinds 913.

Bij deze pausverkiezing werd de 76-jarige jezuïet nauwelijks gerekend tot de kanshebbers, onder meer wegens zijn gezondheid.

Dat was bij de vorige pausverkiezing, toen Joseph Ratzinger uiteindelijk gekozen werd, overigens anders. Toen was Bergoglio een van de favorieten. Volgens insiders moest hij het tijdens dat vorige conclaaf na vier stemronden nipt afleggen tegen de latere Benedictus XVI.

Italiaanse ouders

Jorge Mario Bergoglio werd in Buenos Aires, Argentinië, geboren. Zijn ouders waren Italiaanse immigranten. Hij studeerde theologie in Duitsland – na eerst chemie te hebben gevolgd – maar bracht verder weinig tijd in Europa door.

Hij trad in bij de jezuïeten, waar hij in december 1969 tot priester gewijd werd. In mei 1992 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Buenos Aires. In juni 1997 benoemde de paus hem tot aartsbisschop coadjutor van Buenos Aires en in februari 1998 volgde hij kardinaal Antonio Quarracino op. Het was paus Johannes Paulus II die hem in februari 2001 tot kardinaal benoemde.

Bergoglio wordt bescheiden genoemd. Toen hij aartsbisschop van Buenos Aires werd, verkoos hij in een simpel appartement te blijven wonen en niet naar het aartsbisschoppelijk paleis te verhuizen. Hij gaf de limousine die bij de functie op om met de bus naar het werk te gaan, en bleef meestal zijn eigen potje koken.

Bergoglio staat bekend als gematigd conservatief. De voorbije jaren ging hij in eigen land meermaals de confrontatie aan met de regeringen van Nestor en Cristina Kirchner. Zo leverde hij kritiek op de corruptie en armoede, en keerde hij zich tevergeefs tegen de legalisering van het homohuwelijk in Argentinië.

'Ze zijn me aan het einde van de wereld komen halen'

Voor Latijns-Amerika is de keuze van Bergoglio uiteraard een belangrijke zaak. Er blijkt ook duidelijk uit dat de Kerk prestige en invloed verliest in Europa, terwijl het katholieke geloof  elders bloeit - met name in Afrika en Zuid-Amerika. Als Zuid-Amerikaan kan hij een brugfunctie vervullen tussen de westerse wereld en de rest van de wereld.

De nieuwe paus heeft geen ervaring in de curie.

In zijn korte toespraak op het balkon zei de nieuwe paus dat de kardinalen hem 'aan het einde van de wereld' zijn komen halen. 'Maar hier ben ik.'

Hij vroeg de menigte in Rome te bidden voor zijn voorganger. Daarna bad het Sint-Pietersplein voor hem, voor Franciscus I. 

Corrigeer

NIEUWS