N-VA wil evenredig bestuur vzw Keiheuvel

Balen -

N-VA Balen-Olmen dient klacht in bij de provinciegouverneur over de mandatenverdeling binnen vzw Keiheuvel. De partij wil een evenredige verdeling. Volgens schepen Kenis (CD&V) is er niets aan de hand.

N-VA is niet opgezet met de huidige verdeling van de politieke mandaten binnen vzw Recreatie-- en Natuurpark Keiheuvel. Volgens de oppositiepartij is die verdeling niet correct verlopen.

‘Volgens de statuten zijn er tien politieke mandaten binnen vzw Keiheuvel te verdelen, evenredig over de verschillende fracties', vertellen Geert Mangelschots en Heidi Willems van N-VA. ‘Maar in een eerste mail over die verdeling, bleek dat niet het geval te zijn.'

‘Zo kregen oppositiepartijen N-VA, Open VLD en BeterBalen elk één mandaat, terwijl CD&V en SP.A respectievelijk vier en drie mandaten kregen toegewezen. Nadat we dit hadden aangekaart, besliste het schepencollege om ons een mandaat extra toe te wijzen, ten koste van SP.A, maar ook die verdeling is niet correct.'

‘Als tweede grootste partij met 8 zetels op 27 hebben we recht op drie mandaten.'

Volgens N-VA moet er een 50/50-verdeling zijn tussen meerderheid en oppositie binnen vzw Keiheuvel.

‘Vzw Keiheuvel is niet alleen verantwoordelijk voor het hele domein Keiheuvel, maar ook voor de organisatie van verschillende evenementen en de bouwwerken van de Olmense pastorie. Wij willen als oppositiepartij een constructieve bijdrage leveren, maar het gemeentebestuur moet de statuten naleven. Daarom dienen we klacht in bij de provinciegouverneur', zeggen ze.

Volgens schepen Bert Kenis (CD&V) is er geen probleem. ‘Het is een verschil van interpretatie. Een 60/40-verdeling zoals in de gemeenteraad is ook evenredig. We hebben dat trouwens aangekaart bij de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en volgens hen handelen we correct', verklaart Kenis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio