Kraan maakt scheur in middengasleiding

Gasbevoorrading in gevaar in Loenhout

Eén woning moest ontruimd worden

Wuustwezel -

Bij werken aan een woning aan de Bredabaan raakte een kraan de gasleiding. De Bredabaan moest urenlang dicht. Doordat de bevoorrading van Loenhout niet in gevaar mocht komen, was het lek niet onmiddellijk te dichten.

Bij graafwerken voor een nieuwe in aanbouw zijnde meergezinswoning aan de Bredabaan 262 is donderdagmorgen een gasleiding geraakt. Het was een middendrukleiding, een belangrijke gasverbinding van waaruit de deelgemeente Loenhout wordt bevoorraad.

Uit veiligheidsoverwegingen werd één woning ontruimd en één bewoner in veiligheid gebracht. De Bredabaan, een belangrijke verkeersader richting Nederland, moest dicht tussen de Slijkstraat en de Lage Weidenstraat.

Met alle middelen

De brandweer van Wuustwezel was vlug ter plaatse en vroeg distributienetbeheerder Eandis met alle middelen uit te rukken om het lek te dichten.

‘De gasleiding sluiten was geen optie', zegt brandweercommandant Eric Janssen. ‘Deze leiding zorgt voor de bevoorrading van Loenhout. Vele serres met warmtekrachtcentrales worden bevoorraad met gas. Door de lage temperatuur is het nu moeilijk om die gastoevoer af te sluiten. Bij hoge nood zou dit toch kunnen omdat we die eigenaars vlug kunnen contacteren. Maar veel moeilijker is het om alle Loenhoutenaren te waarschuwen.'

De brandweer en Eandis beslisten daarom om de gasbevoorrading naar Loenhout niet te sluiten.

‘Als we dit hadden gedaan, zouden ook alle waakvlammen uitgegaan zijn. Wanneer we dan onverwacht terug gas zouden aanvoeren, zouden de problemen nog groter zijn dan al het geval was.'

Omdat er door het winterweer toch geen ramen open stonden, moest de brandweer geen regengordijn aanleggen zoals dat enkele jaren geleden het geval was bij een gelijkaardige lek.

De brandweer en Eandis beslisten daarom de gasdruk te verminderen. Rond 15 uur kon het lek gedicht worden. Commandant Janssen, de politie van zone Grens en burgemeester Dieter Wouters (CD&V) beslisten daarna de Bredabaan terug open te stellen voor het verkeer, nadat alle gevaar was geweken. Tijdens de werken werd het verkeer omgeleid via Slijkstraat en Kruisweg. Lage Weidenstraat en Ginhoven werden ook afgesloten voor het verkeer.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio