Mariaziekenhuis waarschuwt risicopatiënten

Mariaziekenhuis waarschuwt risicopatiënten

Iedereen kon zich medisch laten testen.

Halle -

In het Sint-Mariaziekenhuis in Halle ging gisteren de Wereldnierdag niet onopgemerkt voorbij. In de grote inkomhal van het ziekenhuis had een team van nierspecialisten en verpleegkundigen een opvallende infostand opgesteld.

Iedereen die dat wilde kon samen met het specialistenteam bekijken of hij of zij al dan niet tot de risicogroep behoort om nierproblemen te ontwikkelen. Samen werd dan een vragenlijst overlopen en werd de bloeddruk gemeten. Wie risicofactoren vertoonde, werd met een verwijsbrief naar zijn huisarts gestuurd voor verdere opvolging.

‘Een chronische nierziekte is een sluipend gevaar. Wereldwijd lijdt een op tien mensen aan een chronische nierziekte zonder het zelf te beseffen want zelf in een ver gevorderd stadium heeft men slechts vage klachten. Maar een niet-behandelde nieraandoening kan op termijn voor ernstige medische complicaties zorgen. Risicogroepen zijn diabetici, mensen met een hoge bloeddruk, met hart- en vaatziekten, met nierstenen of blaas- en prostaatproblemen', zegt dokter Tine Keersmaekers.

In het Sint-Mariaziekenhuis in Halle worden een 40-tal patiënten behandeld met dialyse of kunstnier. ‘In een ver gevorderd stadium van een nieraandoening is dit vaak nog de enige uitweg', besluit het nierteam.

‘Zo'n sensibiliseringsactie op Wereldnierdag heeft zeker effect. Elk jaar zijn er mensen die op die manier tijdig kunnen worden geholpen', stellen de initiatiefnemers.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio