Tachtig stadsvoertuigen in kolonne naar Grote Markt

Fel protest tegen besparingen

Fel protest tegen besparingen

Ontevreden stadspersoneel uitte protest op de Grote Markt, voor het stadhuis. Foto: pvl

Sint-Niklaas -

Het protest tegen de besparingsplannen van het stadsbestuur van Sint-Niklaas breidt uit. Een kolonne van een 80-tal voertuigen van de stadsdiensten maakte donderdag luid toeterend zijn opwachting op de Grote Markt.

De bescheiden actie van de reinigingsdienst vorige week kreeg gisteren een serieus vervolg. In een mum van tijd verzamelden een groot aantal personeelsleden voor de trappen van het stadhuis op de Grote Markt. De politie telde 150 actievoerders, maar volgens de vakbonden waren ze met meer dan 200.

Het ziet er niet naar uit dat de door te voeren besparingen in Sint-Niklaas van een leien dakje zullen lopen. In een poging om duidelijk te communiceren en alles in een open debatcultuur te bespreken, had het stadsbestuur gisteren een aantal mogelijke pistes voorgelegd aan de vakbonden die zouden kunnen dienen als basis voor onderhandeling.

Het stadsbestuur beklemtoonde daarbij nadrukkelijk dat deze voorstellen niet te nemen of te laten zijn maar deel uitmaken van de zoektocht naar een evenwichtig compromis dat voor alle betrokkenen partijen aanvaardbaar is.

Maar dat zien de vakbonden anders, want in die voorstellen zitten een aantal heilige huisjes zoals de zaterdagvergoedingen, de toelage voor een onverwachte oproep, het aantal vakantiedagen, het opbouwen van recup en het jaarlijkse evaluatiegesprek.

Dat er heibel zat aan te komen, was te verwachten. De vakbonden lieten woensdag immers onmiddellijk weten dat zij alle acties, ook de spontane, zouden ondersteunen. De protestactie van gisteren was dan ook niet echt een verrassing.

De vakbonden werden door burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) ontvangen in zijn kabinet, maar toen zij na een half uur weer buiten kwamen, spraken zij over een dovemansgesprek, wat op luid protest onthaald werd door de actievoerders.

‘Ik heb begrip voor de actie van het personeel,' zegt burgemeester Dehandschutter, ‘maar ik betreur dat men ons onderhoud van daarnet een dovemansgesprek noemt. Dit gaat om voorstellen, die niet te nemen of te laten zijn. Maar dat er zeer zware inspanningen geleverd moeten worden, staat buiten kijf. De tijd van Sinterklaas die met cadeautjes kon zwaaien omdat er geld genoeg was, is voorbij.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio