78-jarige Griek verdacht van internationale drugshandel

Godfather van Sint-Paulusplaats in de cel

Godfather van Sint-Paulusplaats in de cel

Café Banana's op de Sint-Paulusplaats ging na de arrestatie failliet. Foto: was

Antwerpen -

Het federale parket heeft de 78-jarige Eleftherios P., de Griek achter een eetcafé en café Banana's, laten opsluiten in de Begijnenstraatgevangenis. De ‘Godfather van de Sint-Paulusplaats' wordt verdacht van internationale handel in cocaïne.

Eleftherios P. moet een van de oudste bewoners van de gevangenis van Antwerpen zijn. Hij werd eind januari opgepakt samen met een zestal Grieken, een Belgische escortbaas én de al even beruchte Marokkaan Aboulkacem C. Het gezelschap zou betrokken zijn bij de invoer van grote ladingen cocaïne via de haven van Antwerpen. En de pensioengerechtigde Griekse cafébaas Eleftherios P. wordt letterlijk gezien als de grote baas van de criminele organisatie. Een Griekse godfather, zowaar.

Eleftherios P. is geen onbekende voor de Antwerpse politie. ‘Zijn naam duikt al jaren op in dossiers van zware criminaliteit zoals drugs en prostitutie', zo zeggen bronnen bij de federale politie. ‘Hij werd in het verleden wel eens vaker opgepakt, maar we hebben hem nooit echt ‘uit de roulatie' kunnen nemen. Eleftherios is naar Antwerpse normen een vrij grote mijnheer in het misdaadcircuit.' Een bron in het criminele milieu: ‘Op zijn 18de hebben ze hem ooit opgesloten in de Begijnenstraat en werd hij uitgeleverd aan Griekenland. Daar heeft hij zijn straf uitgezeten en daarna is hij teruggekeerd naar Antwerpen. Sindsdien heeft men hem nooit meer iets kunnen maken.'

Bloederig verleden

Eleftherios P. was rond de eeuwwisseling zeer actief in de Antwerpse rosse buurt, waar hij meerdere panden zou hebben gehad. Hij was een van de eigenaars van prostitutiepanden die zich hevig verzetten tegen de inkrimping van de rosse buurt. P. was ook oprichter van de vennootschap die een eetcafé  aan de Sint-Paulusplaats in Antwerpen exploiteert. Dat café heeft de reputatie een van de beste Griekse restaurants van de stad te zijn, maar de zaak heeft ook een bloederig verleden. In 1981 werd er jonge Griek doodgeschoten door een Turk. En in 2000 werd een Albanese klant door zijn hoofd geschoten, terwijl hij aan de bar zat.

De echtgenote van P. heeft ook jarenlang café Banana's, eveneens op de Sint-Paulusplaats, uitgebaat. ‘Het café staat bekend als een plek waar internationale drugshandelaren op zoek gaan naar werkvolk die partijen cocaïne uit de haven willen ophalen', zegt een politiebron. Café Banana's ging kort na de arrestatie van Eleftherios P. failliet en staat momenteel leeg.

De federale politie onderzoekt of de groep van Eleftherios P. gelinkt is aan de partij van 8.000 kilo cocaïne die onlangs in de haven van Antwerpen werd onderschept. De vangst van 8.000 kilo hield verband met het onderzoek naar Tim D., een corrupte douanier die steenrijk werd door grote partijen drugs door te laten. Bij een huiszoeking bij een van de kornuiten van P., ontdekten speurders documenten waarop vingerafdrukken zaten van een verdachte die werd aange­houden in het onderzoek naar Tim D.

‘Over een link tussen het dossier van douanier Tim D. en het dossier van de Grieken, kan ik niets bevestigen', zegt Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket. ‘Ik kan enkel bevestigen dat er in het Griekse dossier verschillende mensen werden aangehouden.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio