OVERZICHT. Hoe zit het met de stadionplannen van onze eersteklassers?

OVERZICHT. Hoe zit het met de stadionplannen van onze eersteklassers?

Foto: Photo News

Naast AA Gent zitten zowat alle eersteklasseclubs met (ver)bouwplannen. Een overzicht.

ANDERLECHT

Sporting wacht op de vergunning voor de bouw van de derde ring (plus bouw parkeertoren, heraanleg Simonet zaal, mobiliteitsplan). De capaciteit zou dan net geen 30.000 bedragen.

BEERSCHOT

Een nieuw stadion is niet meer aan de orde. De club wil het huidige wel opfrissen.

BERGEN

In 2006 werden twee nieuwe tribunes gebouwd. Kostprijs: ruim 10 miljoen euro, betaald door de stad en de regio. De capaciteit bedraagt nu 8.000 plaatsen. De club wil aan fase twee beginnen (tribune tegenover de hoofdtribune) om aan ruim 12.000 plaatsen te geraken.

CERCLE BRUGGE

Cercle wil in het Jan Breydelstadion blijven, dat compacter zou worden gemaakt. Maar alles hangt af van de plannen van Club.

CLUB BRUGGE

Het aanvankelijke plan voor een stadion met een winkelcentrum in Loppem kreeg weerwerk van de stad, die akkoord ging met een complex met minder winkels en kantoren in het Chartreuse-gebied. Maar een vernietiging van de plannen door de Raad van State lijkt in de maak.

RACING GENK

Voor het stadion zelf zijn er geen uitbreidingsplannen, maar de club wil wel het jeugdcomplex vergroten.

CHARLEROI

Het stadion werd voor Euro 2000 uitgebouwd tot 30.000 plaatsen, maar daarbij werd een loopje genomen met de bouwvergunningen. Kort na het EK werd een tribune deels gedemonteerd en verplaatst naar de wielerbaan van Charleroi. Nu moet de eerste verdieping van drie tribunes worden verwijderd na klachten van een wijkcomité. De capaciteit valt dan terug tot 14.000 plaatsen (5.500 zitjes).

KV KORTRIJK

Ruim een jaar geleden had de club plannen voor een nieuw stadion op het industrieterrein Evolis langs de E17. De stad wil meewerken, maar niet financieel. KVK wil eerst nog onderzoeken of een nieuw stadion nodig en/of opportuun is.

LIERSE

Geen concrete plannen.

OH LEUVEN

Enkele aanpassingen op korte termijn , zodat het stadion bruikbaar is voor matchen in de voorronde van de Europa League. OHL plant tegen 2015 een nieuwe en grotere tribune op de plaats van de huidige staantribune. De capaciteit neemt dan toe van 9.500 naar 12.500.

LOKEREN

Alles is klaar voor de aanpassingswerken (nieuwe zitjes, groter bezoekersvak), zodat Lokeren al vanaf volgend seizoen zijn Europese wedstrijden op Daknam kan afwerken.

KV MECHELEN

KVM wil in eerste instantie met twee nieuwe tribunes de capaciteit optrekken tot 18.500 plaatsen. Achter het doel (Telenet-kant) zouden 25 nieuwe skyboxen komen.

STANDARD

Van een verhuizing naar Bièrset is niet langer sprake en ook een uitbreiding van Sclessin is niet langer een prioriteit. Onder meer omdat het aantal abonnees (22.850) dit seizoen weer is gedaald.

WAASLAND-BEVEREN

De gemeente Beveren is van plan om de afgekeurde staantribune langs de Klapperstraat plat te gooien en een nieuwe te bouwen met 3.000 zitjes. Zo groeit de capaciteit van de Freethiel tot zo'n 12.000 plaatsen.

ZULTE WAREGEM

Zulte Waregem wil een nieuw stadion bouwen met daarrond appartementen, een winkelcomplex, fitnesscentrum en een bowlingbaan. De onderhandelingen zullen zeker nog tot eind dit seizoen duren, want de kostprijs lijkt hoger uit te vallen dan geschat (25 à 40 miljoen euro). De stad wil in geen geval het verschil bijpassen.

NATIONAAL STADION

De voetbalbond wil Brussel kandidaat stellen als een van de dertien speelsteden voor Euro 2020. Dan moet de bouw van het nieuwe stadion ten laatste in het najaar van 2016 starten en moet het midden 2019 opgeleverd worden. Als locatie wordt aan de Heizel gedacht.

Corrigeer